{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SpaceX uspješno prizemljio raketu nakon lansiranja

22.12.2015. u 08:15
2
10
SpaceX uspješno prizemljio raketu nakon lansiranja
2
 
Raketa Falcon 9 koja je lansirana u svemir, uspješno je prizemljena, što predstavlja historijski uspjeh i zaokret u istraživanju svemira, jer su naučnici iz kompanije SpaceX nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, konačno prizemljili raketu.
U šestom lansiranju rakete Falcon 9 ove godine, raketa je uspješno napustila platformu Cape Canaveral na Floridi. Falcon 9 je u svemir lansirao satelit 11 Orbcomm i umjesto da raketa jednostavno padne na zemlju, naučnici su nakon odvajanja satelita navođenjem uspješno prizemljili pogonsku raketu.

Ukupan put trajao je 10 minuta, a lansiranje je prvobitno bilo najavljeno za 19. decembar, ali je odgođeno za ponedjeljak zbog bolje vidljivosti, što se pokazalo ispravnim.

Cijena lansiranja rakete u svemir je blizu 60 miliona dolara, a novim dostignućima, kada je riječ o tehničkom dijelu istraživanja svemira, cijena bi se mogla sniziti od dva do tri puta, što bi definitivno unaprijedilo cjelokupno istraživanje svemira, poručili su iz kompanije SpaceX.Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: