{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladi u Mostaru predstavili ideje stvaranja energije iz biomase i ekološke kozmetike

20.10.2017. u 13:55
61
9
Mladi u Mostaru predstavili ideje stvaranja energije iz biomase i ekološke kozmetike
61
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović primila je mostarske srednjškolce, mlade naučnike i istraživače te njihove mentore koji su svojim projektima učestvovali na manifestaciji "Evropska noć istraživača 2017", a koju je podržalo pomenuto ministarstvo.
Ovom prilikom su svoje naučnoistraživačke projekte, ukupno njih šest, predstavili Srednja medicinska škola Mostar, Druga gimnazija i Gimnazija Mostar.

Ministarica Dilberović čestitala je učenicima na kreativnosti i inovativnosti koja je rezultirala zanimljivim projektima te izrazila nadu da ćemo u budućnosti imati sve veći broj mladih ljudi zainteresiranih za nauku.

"Vjerujem da možemo povećati interes mladih za istraživanje i populariziranje određenih naučnih grana, jer Bosna i Hercegovina u mladima ima veliko bogatstvo i ne smijemo propustiti priliku da im pružimo bolje mogućnosti za školovanje i život u ovoj zemlji", kazala je Elvira Dilberović.

Dilberović je istakla da njeno ministarstvo podržava i druge naučno-popularne projekte.

"S ciljem uključivanja studenata u naučnoistraživački rad, organiziramo Dan prirodnih nauka u FBiH, koji povezuje prirodno-matematičke fakultete iz Sarajeva, Tuzle i Mostara, a podržavamo i izdavanje časopisa Svemir. Začeli smo i ideju o osnivanju muzeja nauke i tehnike kako bismo sačuvali makar dio naučno-tehničke baštine u zemlji", navela je federalna ministrica naglasivši da planiraju obnoviti i javni poziv isključivo za populariziranje nauke, na koji će se moći javiti škole, fakulteti i naučne ustanove.

Poslije obraćanja ministrice upriličeno je predstavljanje radova. Srednja medicinska škola predstavila je tri projekta: "Proizvodnja električne energije iz biomase" i "Zagađenost rijeke Neretve krupnim otpadom", za koji je osvojila prvo i drugo mjesto u okviru "Evropske noći istraživača", te projekt "Eko kozmetika". Druga gimnazija je prezentirala projekt "Karta za budućnost", a Gimnazija Mostar "Utjecaj različitih pića na zubnu caklinu" za koji je dobila treću nagradu, kao i projekt "Elektrohemija".

Ajla Hajruši, učenica Gimnazije Mostar, govorila je o projektu "Utjecaj različitih pića na zubnu caklinu", na kojem je i sama radila.

"Sretni smo osvojenim trećim mjestom, a istraživali smo kako kafa, cola i zeleni čaj utječu na promjenu boje zuba. Istraživali smo neke inovacije, upoznali mnogo prijatelja i nadamo se da ćemo iduće godine biti još bolji", kazala je Ajla Hajruši te naglasila kako im istraživanja pomažu u učenju i nastavi.

Senad Bajat, učenik Srednje medicinske škole Mostar, govorio je o tri projekta svoje škole, s posebnim osvrtom na svoj projekt koji se bavio ekologijom i čistoćom rijeke Neretve.

"Željeli smo reći ostalim građanima o važnosti čistoće, da to nije samo čistoća, već očuvanje biodiverziteta faune i flore", kazao je Bajat.

Nekoliko riječi kazao je i profesor Elvir Čajić koji je bio mentor jednoj grupi, a predaje fiziku u Medicinskoj školi. Čajić je naveo osnovne karakteristike projekta koji se bavio obnovljivim izvorima energije, ponosan da je ideja došla od samih učenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: