Američki žurnal Sleep
0

Mladi koji spavaju više, manje su depresivni

Sarajevo-x.com
Tinejdžeri koji su skloni promjenama raspoloženja u krevet bi trebali ići ranije kako bi zaustavili depresiju ili samoubilačke misli, otkrilo je istraživanje grupe američkih naučnika objavljeno u žurnalu Sleep, prenosi Daily Mail.

Tinejdžeri koji su u krevet otišli nakon ponoći imali su 24 posto više šansi da postanu depresivni i pet posto više da misle o samopovređivanju, u poređenju sa onima koji su legli da spavaju u 10 sati ili ranije.

Autori studije kažu da što više sna imaju adolescenti, to je bolje za njihovo mentalno zdravlje.

Tinejdžeri koji su spavali pet ili manje sati tokom noći imali su 75 posto više šanse da pate od depresije i 48 posto više šansi da razmišljaju o samoubistvu, u poređenju sa onima koji su spavali cijelih osam sati.

Preporuka je da adolescenti spavaju devet sati tokom noći, ali je prosječno vrijeme tokom kojeg mladi spavaju manje od osam sati, kazali su istraživači sa Columbia Univerziteta.

Profesor James E. Gangwisch koji je predvodio istraživanje je izjavio: 'Neadekvatno spavanje je faktor rizika za depresiju', dodavši da bi je kvalitetno spavanje čak moglo liječiti.

Istraživači su ovu studiju proveli među 15.000 američkih učenika starih od 12 do 17 godina.