Izuzetno postignuće
362

Mladi fizičari: Olimpijada je bila jedna od najtežih u historiji, ponosni smo na medalje za BiH

Piše: Se. H.
Već šest godina zaredom našu zemlju predstavljaju mladi fizičari koji osvajaju medalje na svjetskom takmičenju. Kako to ne bismo shvatili olako, bitno je da znamo kako to znači da su, od 400 takmičara iz skoro 100 zemalja svijeta, koliko ih inače učestvuje na olimpijadi, naši takmičari među najboljima.

Ove godine, koja je treća zaredom da učenici iz BiH osvojaju dvije medalje, najveći uspjeh - bronzane medalje - ostvarili su Dženan Devedžić iz Gračanice i Edvin Đapo iz Sarajeva. Obojica ističu kako su zadaci bili izuzetno teški te da je ova Olimpijada jedna od najtežih u historiji ovog takmičenja, a ta činjenica još više naglašava uspjeh ovih mladih fizičara.

"Na ovogodišnjoj olimpijadi, zadaci su bili specifični te su zahtijevali dosta znanja, razmišljanja i brzine u radu. Prema broju osvojenih bodova, ovo je druga najteža olimpijada od početka postojanja ovog takmičenja", ističe Dženan kojem je ovo četvrta medalja s nekog međunarodnog takmičenja, ali prva svjetska.

On ističe da sam prolazak na ovakvo takmičenje zahtijeva višegodišnje pripreme, a rezultat na olimpijadi govori koliko su dobro odradili te pripreme, jer u 10 sati, koliko traju dva testa (jedan teorijski i jedan eksperimentalni) moraju pokazati znanje i sposobnosti koje su gradili godinama.

Dugogodišnji samostalan rad je najbitniji za uspjeh na olimpijadi, ali su tome uveliko doprinijele i višesedmične pripreme koje su se održavale na PMF-u u Sarajevu, a koje su bile bazirane na izradi eksperimenata, dijelu koji nedostaje u bh. srednjoškolskom sistemu obrazovanja.

"Moje mišljenje je da sam trebao i mogao bolje odraditi, ali takmičenja su takva i naš rang grade mnogi faktori. Za mene je bitnije da sam Bosni i Hercegovini donio još jednu medalju i zajedno s ostalim članovima bh. olimpijskog tima fizičara napravio jedan od najboljih rezultata koje je naša zemlja ikada imala. Nastavili smo kontinuitet koji traje od 2012. godine da imamo barem jednu medalju na ovakvom takmičenju i već treću godinu osvajamo po dvije medalje, tako da je taj napredak stvarno velika stvar za bh. fiziku, obrazovni sistem i samu državu i na tome ponajviše možemo biti zahvalni olimpijcima koji su najviše truda uložili da bi se nešto ovakvo ostvarilo, a to su Admir Greljo (postdoktorski istraživač na UZH, Švicarska), Selver Pepić (ETH, Cirih), Nudžeim Selimović (ETH, Cirih), Senad Isaković (PMF, Sarajevo) te predsjednik Društva fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine Benjamin Fetić, njima se ovom prilikom zahvaljujem i za svoj uspjeh", rekao je Dženan koji je upisao Elektrotehnički fakultet u Sarajevu.

Osim pripremanja za takmičenje, naši takmičari imali su priliku posjetiti najznačajnija mjesta Jogjakarte u Indoneziji, gdje se Olimpijada održavala i zabavljati se uz razne programe koje su organizatori pripremili.

"Međunarodna olimpijada je jedno od najboljih iskustava u mom životu. Dobili smo priliku otići na drugi kraj svijeta, upoznati druge kulture, vidjeti ljude iz cijelog svijeta na jednom mjestu, steći nova prijateljstva i s pravom se osjećati posebno i ponosno", rekao je Dženan te izrazio zahvalnost svojoj porodici na neizmjernoj podršci, zatim premijeru Tuzlanskog kantona Begi Gutiću koji je u potpunosti finansijski podržao Dženanovo putovanje u Indoneziju te svima koji su na bilo koji način učestvovali u ostvarivanju njegovog uspjeha.

"Internacionalna olimpijada iz fizike (IPhO) je najprestižnije takmičenje te vrste u svijetu za oblast fizike te mi je bilo veliko zadovoljstvo biti dio ovogodišnjeg izdanja. Iskustvo i uspomene koje ću ponijeti s ovog takmičenja su neprocjenjivi. Jedan od najljepših aspekata takmičenja je bilo druženje s vršnjacima iz svih dijelova svijeta i upoznavanje različitih kultura iz prve ruke. Zadaci su bili poprilično teški te je ova olimpijada, gledajući bodove, jedna od najtežih u historiji. Prije ove olimpijade učestvovao sam na tri međunarodna takmičenja iz fizike i osvojio dvije bronzane medalje, ali je olimpijada u Indoneziji bila najveći izazov do sada. U budućnosti također planiram da se bavim fizikom ili inžinjerskim poljima fizike te ću svoje obrazovanje najvjerovatnije nastaviti na Univerzitetu u Beču (Uni Wien), na fakultetu za fiziku", rekao je drugi osvajač bronze Edvin Đapo.

"Najveću podršku imam naravno u svojoj porodici i prijateljima, a tokom priprema za ovo takmičenje, naša ekipa je imala pomoć asistenata i studenata s Odsjeka za fiziku PMF-a u Sarajevu. Također sam imao podršku u mojoj školi Trećoj gimnaziji u Sarajevu, gdje su profesori uvijek imali razumijevanja za takmičenja", rekao je Edvin i dodao kako najviše voli rješavati kompleksne probleme koji ponekad zahtijevaju puno vremena i razmišljanja za rješavanje.

Edvin koji se, pored fizike, aktivno bavi sportom, brazilskim jiu jitsuom, ističe da se u budućnosti namjerava dosta više posvetiti fizici koja je njegova najveća ljubav i napraviti velike stvari u nekoj od mnogih izazovnih oblasti ove nauke.

Predsjednik Društva fizičara BiH, koje priprema takmičare za olimpijadu, Benjamin Fetić ističe kako im je izostanak podrške vlasti, prije svega one finansijske, najveći problem, ali i to što se naši takmičari tokom srednje škole ne susreću s eksperimentima, što je sastavni dio testova na olimpijadama. Taj nedostatak nekako uspijevaju nadoknaditi kroz organizaciju različitih kampova fizike koje organizuju bivši takmičari i na kojima obavezno potencijalne kandidate za mjesto u olimpijskom timu podučavaju načinu izrade eksperimentalnih zadataka. Sve to je rezultiralo upravo ovim uspjesima kojima svjedočimo posljednjih nekoliko godina.