Antarktik
0

Misteriozno jezero će dati detalje o porijeklu života na Zemlji

Sarajevo-x.com
Naučni tim od četiri eksperta će početi istraživanje vrlo starog i misterioznog jezera Ellsworth koje se nalazi duboko ispod antarktičkog leda. Ovo bi jezero moglo dati neke detalje o porijeklu života na Zemlji, klimatskim promjenama i porastu nivoa mora u našoj bliskoj budućnosti.

Glečerolog Andy Smith, vođa naučnog tima sa Univerziteta u Edinburghu i Northumbriju, kampirat će zajedno s kolegama na jednom od najudaljenijih i najzaleđenijih mjesta na Zemlji.

Eksperimente i analize će raditi na ledu jer smatraju da im ovo veoma staro jezero može dati neke odgovore u vezi s porijeklom i razvitkom života na našoj planeti, prenosi Science Daily.

"Ovo je vrlo uzbudljiv projekt. Jezero se nalazi oko 3,2 kilometra ispod zaleđene površine, a naši prvi eksperimenti pokazuju da je duboko oko 105 metara. To znači da je Ellsworth dovoljno dubok za istraživanje, a pretpostavljamo da sadrži mnogo mikroba te da ima neke pokazatelje u vezi s klimatskim promjenama", rekao je Smith.

"Ukoliko istraživanje bude dobro prošlo, ubrzo bismo mogli izbušiti rupu i uzeti uzorak vode", dodao je naučnik Smith.

Na istraživanju ovog misterioznog, ali vrlo starog jezera ispod ledenog pokrivača, radit će naučnici iz Velike Britanije, Čilea, SAD-a, Švedske, Belgije, Njemačke i Novog Zelanda.

"Ovo je jezero važno jer je ostalo 'izolovano' stotinama hiljada godina od klimatskih promjena. Ipak, neka radarska mjerenja su pokazala da je jezero vrlo vjerovatno povezano s nekim drugim manjim jezerima i da je moguće da globalnim zatopljenjem i ono doprinese povećavanju nivoa mora", rekao je jedan od naučnika.