{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misija na Mars bi mogla izazvati oštećenja mozga zbog kosmičkih zračenja

4.5.2015. u 18:00
1
18
Misija na Mars bi mogla izazvati oštećenja mozga zbog kosmičkih zračenja
1
 
Hiljade ljudi se javilo da volontiraju u potencijalnoj misiji odlaska na Mars. Međutim, ako ih nekoliko i otputuje, mogli bi izgubiti pokoju moždanu ćeliju za vrijeme putovanja.
Novim istraživanjem dokazano je da izloženost kosmičkim zrakama tokom dugog putovanja, za koje se predviđa da bi trajalo šest do osam mjeseci, može uzrokovati oštećenje mozga sa posljedicama kao što je demencija.

"Ovo nisu pozitivne vijesti za astronaute koji su angažovani na putovanjima do planete Mars, koja traju između dvije i tri godine", izjavio je Charles Limoli, profesor radijacijske onkologije na UC Irvine medicinskoj školi.

Iako određeni dijelovi letjelice mogu biti zaštićeni od ovog tipa zračenja, ipak se astronauti ne mogu potpuno zaštiti to bi sigurno dovelo do trajnih oštećenja, kaže Limoli.

U pokušaju da stvore slične uvjete na planeti Mars, naučnici su podvrgnuli miševe ubrzanim česticama kakve se nalaze u kosmičkim zrakama. Šest sedmica nakon izlaganja, kod miševa je primijećena upala mozga, što je izazvalo blokiranje signala među neuronima. Rezultati ovog eksperimenta su objavljeni 1. maja u magazinu Science Advances.

Iako iz NASA-e još uvijek nema direktnih komentara o ovom istraživanju, glasnogovornica Stephanie Schierholz je izjavila da NASA prepoznaje važnost razumijevanja efekata prostora zračenja na ljude tokom dugog trajanja misije izvan Zemljine orbite, te da će pratiti sva istraživanja i studije i nastaviti informirati potencijalne putnike na Mars kako bi se adekvatno pripremili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: