|

Mikročipom protiv pretilosti

Mikročipom protiv pretilosti
0
Klix.ba
29.3.2013. u 21:17
0
komentara
0

dijeljenja
Mikročipom protiv pretilosti
Britanski naučnici napravili su "inteligentni“ mikročip koji bi trebao kontrolisati i suzbiti apetit.
Testiranje ovog elektronskog implanta trebalo bi uskoro početi na životinjama, a njegovi tvorci tvrde da će pružiti efikasniju alternativu hirurškom zahvatu.

Čip se postavlja na nerv vagus, koji igra važnu ulogu u kontrolisanju apetita, ali i drugih tjelesnih funkcija. Testiranje na ljudima trebalo bi početi u roku od tri godine. Razvoj čipa odvija se pod vodstvom profesora Chrisa Toumazoua i Stephena Blooma sa Imperial Collegea u Londonu.

Sićušni implant dizajniran je da čita i procesuira električne i hemijske pokazatelje apetita u nervu. Na osnovu njih, čip šalje električne signale mozgu da smanji potrebu za hranom.

Istraživači kažu da će identificiranje hemijskih impulsa više pomoći da se napravi precizniji instrument. Projekt je već finansiralo Evropsko istraživačko vijeće sa više od sedam miliona eura.

Sličan uređaj već je razvijen kako bi reducirao epileptične napade, a radi na principu stimulacije istog nerva. "Ovo je zaista mali čip, a pomoću njega smo dobili informacije na osnovu kojih možemo modelirati nervne signale odgovorne za kontrolu apetita. Na osnovu praćenja signala, možemo stimulisati mozak da se usprotivi bilo čemu. Moći ćemo kontrolisati apetit, umjesto da potpuno obustavimo potrebu za hranom“, izjavio je Toumazou za BBC i dodao kako su laboratorijski testovi već dokazali tvrdnje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.