GuGu.ba
0

Matične ćelije moguće je čuvati i u BiH

Sarajevo-x.com
Roditelji koji žele čuvati matične ćelije iz pupčane vrpce svoje bebe, kojima se liječi veliki broj oboljenja, sada to mogu uraditi i u BiH.

Brojna istraživanja su dokazala da ljudsko tijelo posjeduje jedinstven oblik rezervi čija je svrha obnavljanje oštećenih tkiva , a to su matične ćelije, koje se tokom razvoja embriona razvijaju u sve vrste ćelija, kao što su ćelije srčanog mišića, crvena krvna zrnca i ćelije kože. U kasnijoj fazi života ove ćelije popravljaju oštećena tkiva.

Međutim, ćelije u tijelu odrasle osobe stare zajedno s nama, tako gube vitalnost I dejstvo im je slabije. Nakon mnogobrojnih istraživanja, otkrićem da se veliki broj matičnih ćelija nalazi u krvi pupčane vrpce novorođenčeta, znanstvenici su našli način da sačuvaju vitalnost ovih tako važnih ćelija, piše GuGu.ba.

Sada je metoda uzimanja krvi iz pupčane vrpce moguća i u Bosni i Hercegovini i to i to po cijeni od 1.980 eura + 210 eura za prvu analizu, set i slanje DHL-om (Banja Luka-Sarajevo, Sarajevo –Niel Belgija) koristeći usluge firme "Family-plus “, koja je ovlašteni partner za BiH vodeće evropske banke matičnih ćelija "Cryo save".

U cijenu su uračunati potrebni materijal, analiza krvi na viruse i infekcije, transport u slučaju bolesti od banke do klijenta, kao i čuvanje ćelija u periodu od 20 godina.

Liječnici preporučuju čuvanje matičnih ćelija ukoliko je u porodici prisutna porodična historija karcinoma, oboljenja krvi ili bilo kojih drugih bolesti koje su izlječive matičnim ćelijama, zatim kod parova različitih rasa ili različitog etničkog porijekla zbog nemogućnosti pronalaženja kompatibilnog davaoca, kao i kod trudnoća nakon vještačke oplodnje.

Za više informacija posjetite stranicu GuGu.ba.