|

Matematički dokaz najvažnije naučno otkriće u 2006.

Matematički dokaz najvažnije naučno otkriće u 2006.
0
S
Sarajevo-x.com
22.12.2006. u 11:10
0
komentara
0

dijeljenja
Matematički dokaz najvažnije naučno otkriće u 2006.
Prema prestižnom časopisu Science, najvažnije otkriće u 2006. godini jeste dokaz komplikovane matematičke pretpostavke, koja već čitavo stoljeće muči naučni svijet.
Dokaz Poincareove pretpostavke, a koji je izveo matematičar Grigory Perelman, uzrokovao je senzaciju u naučnom svijetu i to ne samo zbog briljantnosti njegovog rada.

U augustu je Rus odbio primiti Fieldsovu medalju i postao prva osoba koja je odbila primiti najveće priznanje u matematici. Postoji i velika mogućnost da će Perelman odbiti i nagradu u iznosu od million dolara od američkog matematičkog instituta. On je jednom prilikom izjavio kako prezire ličnu promociju, a za sebe je rekao kako je izolovan od ostatka matematičke zajednice.

Pretpostavka se bavi centralnim pitanjem u topologiji, studiji o geometrijskim osobinama objekata koji se ne mijenjaju kad su razvučeni, umanjeni ili iskrivljeni.

Terence Taom, profesor matematike na kalifornijskom univerzitetu, izjavio je kako smatra da je Perelmanov dokaz najbolja primjena matematika koju je video u posljednjih 10 godina.

Među 10 najvažnijih otkrića u 2006. spominje se i uspjeh naučnika da izdvoje preko million baza DNK od fosila neandertalca, kao i dokaz da se dva velika ledena pokrivača na Zemlji smanjuju velikom brzinom.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.