Trening mozga
566

Mali tuzlanski genijalci bez papira i olovke saberu 100 brojeva za 50 sekundi

Piše: A. K.
Sabrati, oduzeti, pomnožiti ili čak podijeliti 100 brojeva za 50 sekundi mnogima predstavlja nemoguću misiju, ali ne i grupi tuzlanskih malih genijalaca koji u mentalnoj aritmetici postižu nevjerovatne rezultate.

Na ovakav način, bez papira, olovke ili digitrona, djeca od četiri do 12 godina dodatno unapređuju svoje intelektualne potencijale, što ih izdvaja od njihovih vršnjaka koji ne posežu za ovakvom vrstom treninga mozga.

Ne postoji osoba koja u predškolskom ili školskom razdoblju nije koristila abakus, drevnu preteču računara, poznatiju kao računaljka. Ali, pitanje je koliko nas je upravo uspjelo savladati rad na ovom, najčešće drvenom predmetu s kuglicama. To su uspjeli upravo polaznici škole mentalne aritmetike u Tuzli koja djecu uči brzom mentalnom računanju koje izgleda skoro nevjerovatno.

Najzahtjevniji zadaci završeni za nekoliko sekundi

Najprostije rečeno, u svojim malenim glavicama mališani zamišljaju abakus te pokretom ruku vrše računanje, a u svega nekoliko sekundi uspijevaju izračunati najzahtjevnije matematičke zadatke.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Djeca za vrlo kratko vrijeme mogu da saberu 30, 50 ili 100 brojeva koji im se mijenjaju otprilike za dva po sekundi", kaže za Klix.ba trenerica mentalne aritmetike Maja Ćebić.

Ovakvu metodu računanja mogu savladati djeca dobi od četiri do 12 godina, jer je upravo u tom periodu dječiji mozak najfleksibilniji.

"U tom periodu djeca najviše usvajaju znanja i spremna su da uče velikom brzinom. U navedenom periodu nastaje 95 posto moždanih veza, odnosno sinapsi, a u našoj školi djeca koriste obje ruke kako bi razvila lijevu i desnu moždanu hemisferu. Naime, klasični način obrazovanja forsira više lijevu, koja je praktična, logična i matematička, dok je desna, koja predstavlja našu razigranu stranu, zapostavljena", pojašnjava Ćebić.

Naučno je dokazano da djeca koja prođu kroz školu mentalne aritmetike "Malac genijalac" imaju za 70 posto razvijenije fotografsko pamćenje, fokus, vizualizaciju i pažnju, što im pomaže da u budućnosti brže i jednostvnije uče, pamte...

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Tuzlanski genijalci već su ostvarili zapažene rezultate na Olimpijadi mentalne aritmetike u Beogradu, kao i na međuškolskom takmičenju u našoj zemlji.

Dvogodišnji proces

Proces savladavanja mentalne aritmetike traje dvije godine. U prvoj godini, odnosno na osnovnom nivou djeca uče sabirati i oduzimati, dok u naprednom savladavaju množenje i dijeljenje.

"U zavisnosti od uzrasta, učenici od četiri do šest godina imaju pripremni period od dva mjeseca, gdje s njima učimo brojeve do 100, a nakon toga prelazimo na abakus gdje krećemo od najjednostavnijih metoda rada pa sve do kompleksnijih, odnosno formula. Oni za veoma kratko vrijeme mogu sabirati prvo na abakusu, a onda i mentalno u svojoj glavi, što i jeste naš cilj", kaže za Klix.ba Adis Divanefendić, učitelj mentalne aritmetike.

Kroz specijalizirani pristup učenicima se pokušavaju približiti sve zanimljivosti koje matematika sa sobom nosi, a prvi rezultati mentalnog računanja mališani pokazuju već nakon tri sedmice od polaska u školu "Mali genijalac".

"U školi postoje i matematičke formule koje nose svoju priču zasebno. Naprimjer, u prvoj formuli su braća i sestre, zatim rođaci i komšije" dodaje Divanefendić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Osmogodišnja Amina Šehić iz Tuzle školu mentalne aritmetike pohađa već godinu.

"U školi mi je prelijepo, a uspjela sam izračunati 100 brojeva u nizu. Na Olimpijadi u Beogradu sam osvojila 63. mjesto u grupi B od 600 učesnika, dok sam treće mjesto osvojila na međuškolskom takmičenju u BiH", kaže nam Amina koja je jedna od najaktivnijih u školi aritmetike, a ističe i da svako dijete može savladati brzo računanje, ali da nije lako.

Mentalno računanje izuzetno je zabavno i za 11-godišnju Elu Bekić koja je i prije dolaska u tuzlansku školu mentalne aritmetike voljela druženje s brojevima.

"U samim počecima prije dvije godine bilo mi je izuzetno zahtjevno, ali sada je mnogo jednostavnije. Pismene i mentalne osnove sam savladala za nekoliko mjeseci, a matematika mi je danas mnogo draža. Škola 'Malac genijalac' mi je mnogo pomogla i u nastavi u osnovnoj školi, jer mnogo jednostavnije sabiram i oduzimam, a napredak sam primijetila i u množenju i dijeljenju", dodaje Bekić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Kroz ovakvu vrstu naobrazbe kod djece se rađa i takmičarski duh, s obzirom na to da je u konačnici cilj za što manji vremenski period sabrati, oduzeti, pomnožiti ili podijeliti što duži niz brojeva.

Iako kroz naš videoprilog mentalno računanje djeluje izuzetno jednostavno, sve starije generacije morat ćemo razočarati, jer je savladavanje brzog računanja skoro pa nemoguće za osobe koje su iza sebe ostavile starosnu dob od 14 godina.