Raditi na sebi
14

Maheri samoizolacije: Ruski astronauti savjetuju kako provoditi vrijeme u zatvorenom

Dž. L.
Andrei Borisenko (Foto: NASA)
Andrei Borisenko (Foto: NASA)
Socijalna distancija i samoizolacija možda su novi pojmovi za ljude na Zemlji, ali to nije ništa novo za stanovnike Međunarodne svemirske stanice (ISS). Dva ruska astronauta dala su nekoliko savjeta kako provesti vrijeme u zatvorenom.

Andrei Borisenko, 55-godišnji astronaut postao je prilično poznat po svom dugom boravku u svemiru nakon što je proveo ukupno 337 dana u orbiti. Najbolji protuotrov protiv depresije u takvim situacijama, kako je Borisenko rekao za Russia Today, jeste stalno raditi na sebi.

"Bavite se nečim... Čitajte svoje omiljene knjige. Moji roditelji žive u Sankt Petersburgu, ali to nas ne sprečava da dogovaramo seanse putem video komunikacije, tokom kojih samo razgovaramo, pijemo čaj i pokazujemo jedni drugima pogled kroz prozor", kaže Borisenko.

Samoizolacija na Zemlji je vjerovatno mnogo ugodnija nego u svemiru jer s vremena na vrijeme možete ići vani, kazao je Borisenko, dodajući da je jedan od glavnih nedostataka boravka u zatvorenom prostoru nedostatak tjelesne vježbe.

Borisenko je napomenuo, međutim, da postoje načini održavanja kondicije čak i dok ste kod kuće. On citira podatke koji pokazuju da ljudi koji obavljaju rutinske poslove u dvosobnom stanu prepješače pet do sedam kilometara dnevno. Njegov kolega, 54-godišnji Oleg Kotov, imao je tri putovanja na ISS, što je rezultiralo sa više od 526 dana u svemiru. Kotov savjetuje da je očuvanje zdravog uma najvažnija stvar kada se suočite sa samoizolacijom.

"Sve ovisi o tome kako organizujemo život i vlastite osjećaje. Sve ovisi o tome kako doživljavate ovaj prostor i kako se zauzeti za sebe. Ako stalno razmišljate o onome što vas ograničava, a što vam nedostaje, to zaista može izazvati pritisak", kaže Kotov.

Astronaut je također rekao da nema ničeg nezdravog u trošenju vremena sa sobom i na sebe.

"Čovjek mora biti sam. To je sasvim prirodno", kaže Kotov te dodaje da je privatnost važan dio održavanja uravnoteženog života.