Uz kišu meteora
129

Magični astro fenomen: Jupiter, Saturn i Mjesec će se "poravnati" na nebu

Dž. L.
Foto:  Wikipedia/NASA, ESA
Foto: Wikipedia/NASA, ESA
Ovog vikenda ljubitelji astronomije mogli bi skinuti prašinu s njihovih teleskopa kako bi uživali u magičnom nebeskom fenomenu kada će Jupiter, Saturn i Mjesec gotovo u isto vrijeme biti vidljivi na nebu.

Jupiter će ukratko preuzeti mjesto najsjajnije planete na nebu jer će Venera i Mars nestati iz vidika. Takozvani Waxing Gibbous Moon, skoro puni mjesec, pojavit će se uz Jupiter u subotu navečer, a bit će vidljiv od sumraka.

Saturn će se pojaviti uvečer istočno od Jupitera i bit će vidljiv do zore. Mjesec će se pojaviti desno od Saturna u noći 11. augusta, a potom 12. augusta lijevo od šeste planete Sunčevog sistema. Merkur će se također pojaviti na istoku neba prilikom svitanja u ponedjeljak ujutru.

Svi ovi čarobni trenuci odigrat će se u pozadini kiše meteora Perseid također u ponedjeljak, pred puni mjesec 15. augusta.

Astrofotografi bi trebali biti u mogućnosti snimiti grupnu fotografiju planeta u bilo kojoj noći od petka do ponedjeljka.

Za najbolji ugođaj NASA preporučuje da pobjegnete od gradskog svjetla, ponesete ležaljku i legnete ravno na leđa gledajući prema nebu oko 30 minuta kako biste omogućili vašim očima da se pravilno prilagode mraku.