{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ludi" naučnik postao YouTube zvijezda

S
25.8.2009. u 19:20
0
6
"Ludi" naučnik postao YouTube zvijezda
0
"Ludi" naučnik postao YouTube zvijezda
Britanski profesor hemije postao je zvijezda s obje strane Atlantika zahvaljujući video-clipovima koje postavlja na YouTube, u kojima eksperimentiše s elementima i pravi eksplozije koje su zabranjene u školama.
Snmici u kojima "nastupa" profesor Martyn Poliakoff, koga zbog divlje sijede kose i enciklopedijskog znanja upoređuju s Albertom Einsteinom, dosad su pregledani na YouTubeu više od šest miliona puta.

Profesor Univerziteta u Nottinghamu privukao je ljude sa svih strana svijeta, čak i naučnike Nobelovce, sa svojim razigranim klipovima u kojima istražuje karakteristike svih 118 elemenata periodnog sistema.

Kombinujući zanimljive priče, naučne činjenice i ogromne eksplozije, privukao je cijele generacije učenika i studenata koji nemaju priliku vidjeti ništa slično na svojim predavanjima.

Kako bi ilustrovao hemijsku reakciju koja se odigrala tokom černobilske katastrofe, profesor je zajedno sa svojim asistentima u laboratoriju priredio eksploziju balona koji je bio pun hidrogena. Frustrirani veličinom eksplozije, isti eksperiment su ponovo izveli, ali ovaj put na otvorenom i s većim balonom.

Profesor je primio na hiljade e-mail poruka od svojih obožavatelja otkako je počeo postavljati snimke na YouTube. Mnogi od njega traže autogram, a učenici jedne američke škole su čak svoj projektor nazvali prema njemu.

Profesor Poliakoff je potpuno iznenađen pažnjom koju je izazvao širom svijeta, a jedan od njegovih videa je u samo 24 sata pregledan više od 200 hiljada puta.

"Održao sam predavanje tog dana pred više ljudi nego što bih imao priliku do kraja svog života. A mnogi od njih su, izgleda, bili vrlo zainteresovani za moju kosu", rekao je za Daily Telegraph ovaj osebujni profesor. "Ali ono što je lijepo je što mnogi od onih koji pogledaju snimak poslije između sebe komentarišu i pričaju između sebe o hemiji. Oni tako uče."

Poliakoff je svojim snimcima zadivio i mnoge Nobelovce, uključujući i poljsko-američkog Roalda Hoffmanna i sir Harryja Krota, koji su otkrili novu formu karbona, a koji su kontaktirali Univerzitet na kojem je profesor zaposlen i izrazili svoje veliko divljenje prema njegovom radu.

Sve profesorove snmke možete pronaći ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: