Rješenje problema transplantacije?
0

Ljudski organi bi se mogli uzgajati u svinjama

Sarajevo-x.com
Ljudski organi namijenjeni transplantacijama bi mogli biti uzgajani u svinjama, zaključeno je nakon istraživanja japanskih naučnika.

Naučnici su otkrili da ubrizgavanje matičnih ćelija u embrij jedne vrste može dovesti do stvaranja životinja koje imaju organe koji pripadaju drugim vrstama.

Matične ćelije pacova su ubrizgane u embrije miševa genetički modifikovanih tako da ne mogu proizvoditi spostvene organe. Tako su stvoreni miševi koji imaju organe pacova.

Ova metoda bi eventualno mogla biti iskorištena za uzgajanje ljudskih organa unutar svinja. Organi bi se koristili za transplantacije, piše Telegraph. Ovom metodom bi se također na minimum smanjio rizik od odbacivanja organa nakon transplantacije, jer bi se u koristile ljudske, odnosno matične ćelije pacijenata.

"Naš krajnji cilj je stvaranje ljudskih organa iz indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija. Ova metoda pruža novu mogućnost snadbijevanja organima. Uspješno smo je primjenili na miševima i pacovima. Sada smo prilično sigurni u mogućnost stvaranja ljudskih organa na ovakav način", rekao je profesor Hiromitsu Nakauchi, direktor centra za matične ćelije i regenerativnu medicinu na Univerzitetu u Tokiju.

Indukovane pluripotentne matične ćelije su vrsta "odraslih" matičnih ćelija koje mogu biti uzete iz uzorka tkiva i potaknute da postanu bilo koja vrsta tjelesnih ćelija.

Profesor Nakauchi i njegove kolege su ubrizgali ove ćelije uzete od pacova u embrije miševa koji nisu mogli razviti svoju gušteraču, organ koji proizvodi važne hormone uključujući inzulin.

Ukoliko se uzgoji korištenjem ljudskih matičnih ćelija, gušterača dijabetičara bi ovom metodom mogla biti uspješno zamijenjena, objavio je Daily Mail.