Zaljubljeni "do ušiju"
4

Ljubav je hemija: Kako hormoni kontrolišu koga i koliko volimo

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ljubavna osjećanja oslanjaju se na kompliciranu kombinaciju hemikalija i psihologije, zbog toga se često postavlja pitanje može li ljubav zaista biti vječna.

"Nedavno sam se zaljubio do ušiju, ali moji cinični prijatelji stalno mi govore kako ljubav nije ništa do koktel feromona, dopamina i oksitocina i da se troši nakon nekoliko godina. Ta pomisao me plaši i čini da je ljubav potpuno besmislena. Da li je ljubav zaista samo hemija mozga?", zapitao se Jo iz Londona.

Suština ljubavi, barem strastveno romantične ljubavi, jeste da se zaljubimo "na prvi pogled" i "preko ušiju". Zaljubljujemo se "ludo, slijepo", a ne racionalno.

Romantična ljubav je neodoljiva, misteriozna, dok je s druge strane vrlo jednostavna, predvidiva i neizbježna. Ipak, prema naučnim istraživanjima nije lako biti u ljubavi niti osvojiti nečije srce. Zbog čega je to tako? Seksualni feromoni, hemikalije namijenjene emitiranju reproduktivne dostupnosti drugima, često se navode kao ključni instrumenti privlačnosti.

Osim toga, neka istraživanja ukazuju na to da je ljubav vrlo složena emocija u kojoj učestvuje 12 oblasti u mozgu, čineći tako strukturu koja se zove "mreža ljubavi".

Ovu mrežu ljubavi karakterizira na prvom mjestu racionalna strana. Spoljašnji dio mozga je zadužen za svijest, percepciju, razmišljanje i rasuđivanje. Ova oblast utječe na to kako percipiramo partnera i zašto smatramo da nas on upotpunjuje.

Prijenosna stanica, talamus je glavna stanica za prijenos svih nervnih impulsa u mozgu i predstavlja samo srce mreže ljubavi.

Za emocionalnu stranu zadužena je kompleksna struktura unutar i oko limbičkog sistema. Ova oblast ima aktivnu ulogu u obradi pozitivnih impulsa, kao što su uživanje i nagrada, ali i u formiranju dobrih i loših sjećanja i ispoljavanju emocija, a kada smo sretni ova oblast je ispunjena dopaminom.

Evo šta se dešava u našem mozgu dok smo zaljubljeni:

U fazi privlačnosti postoje hemijske supstance koje preplave mozak na početku veze. Kada se žudnja smiri i testosteron, estrogen i seksualna privlačnost se smanje i onda se rodi ozbiljna veza. Dopamin koji regulira centar za uživanje i određuje naše emotivne reakcije odgovoran je za osjećanje euforije, što je slično dejstvu droge. Dok serotonini izaziva opsesivnost i gubitak apetita.

Faza privrženosti koja karakterizira vezu na duže staze. Naime, nalet hemikalija vremenom splasne, ali oksitocin je hormon ljubavi i vezanosti, čiji se nivoi u krvi podižu kada se ljubimo i grlimo, tokom seksualnog odnosa, ali i prilikom porođaja i dojenja.

Tu je i vazopresin koji također pospješuje vezivanje.