Nauka
0

Lijek protiv dijabetesa "Exubera" izazivač raka pluća

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka farmaceutska kompanija "Pfizer“ registrirala je povećanje broja slučajeva raka pluća kod pacijenata koji koriste inhalativni lijek protiv dijabetesa "Exubera“, objavio je pariski "Mond".

List podsjeća da je "Pfizer" u oktobru 2007. godine objavio da će prestati komercijalizaciju "exubere", lijeka koji je doživio tržišni neuspjeh nakon puštanja u prodaju 2006. godine, navodeći kao razlog to što lijek ne zadovoljava potrebe pacijenata i finansijska očekivanja kompanije.

Povećanje broja slučajeva raka pluća očigledno vezanih za "Exuberu" je, međutim, navelo "Pfizer" i da aktuelizira upozorenje na lijeku, pridodajući mu i opasnost od pojave te vrste kancera.

Neki pacijenti, međutim, i usprkos tome nastavljaju da uzimaju "Exuberu", objavila je najveća svjetska farmaceutska kompanija "Pfizer".

Ta kompanija je navela da je tokom kliničkih ispitivanja "exubere" među 4.740 pacijenata oboljelih od dijabetesa pod tom terapijom, kod njih šestero došlo do razvoja raka pluća, dok je u kontrolnoj grupi od 4.292 pacijenta pod drugom vrstom inzulinske terapije samo jedna osoba oboljela od te bolesti.