Uspješna misija
5

Letjelica Hayabusa 2 spustila lander na površinu asteroida

Klix.ba
Foto: DLR
Foto: DLR
Japanska svemirska agencija Jaxa je uspjela spustiti još jedan lander na površinu asteroida pod nazivom Ryugu.

Letjelica Hayabusa 2 je izbacila njemačko-francuski lander Mascot koji je potom uspješno obavio dvadesetominutno putovanje do asteroida Ryugu. Kontakt je potvrđen, a Mascot će se kretati po površini asteroida te započeti analize koje se između ostalog odnose na mineralni sastav i magnetno polje.

Letjelica Hayabusa 2 je stigla do asteroida u junu ove godine nakon putovanja koje je trajalo tri i po godine. Svemirska agencija Jaxa je 21. septembra ispustila dva mala robota široka 18 cm koji također istražuju površinu asteroida.

"Nije moglo proći bolje. Zahvaljujući telemetriji landera smo mogli vidjeti da se odvojio od letjelice te sletio na površinu asteroida 20 minuta kasnije", izjavio je projekt menadžer Tra-Mi Ho.

Letjelica Hayabusa 2 se spuštala 20 km te je ispustila lander kada je bila na distanci od 51 m od površine asteroida. Lander je težak 9,6 kg te je već počeo vršiti analize, od mineralnog sastava, preko temperature pa do magnetskih karakteristika asteroida. Sadrži četiri instrumenta, a to su mikroskop MicrOmega, kamera MASCAM, radiometar za mjerenje snage elektromagnetne radijacije (MARA) te magnetometar za mjerenje magnetnih sila (MASMAG).

Tokom misije Jaxa planira aktivirati eksplozivno punjenje koje će napraviti krater na površini asteroida, a potom će Hayabusa 2 sletjeti u krater i skupiti "svježe" uzorke. Plan je da se ti uzorci dostave na zemlju zbog laboratorijskog proučavanja.