Površina 6.000 km2
53

Ledeni brijeg četiri puta veći od Londona odvojio se od Antarktika

Klix.ba
Jedan od najvećih ledenih brijegova, čija je površina skoro 6.000 kilometara kvadratnih, odvojio se od Antarktika za koji se od prošlog mjeseca jedva držao.

Naučnici, koji više od deset godina prate razvoj velike pukotine na ledenom brijegu Larsen C, očekivali su ovaj trenutak. Od 2014. odvajanje ledene ploče je ubrzano, a sada se odvojilo i pluta Weddellovim morem.

"Mjesecima smo očekivali da će se ovo dogoditi i iznenađeni smo koliko je dugo bilo potrebno da se konačno odvoji. Santa je jedna od najvećih ikada viđenih, a njen dalji razvoj je teško predvidjeti. Za sada je u jednom komadu, ali je vrlo vjerovatno da će se razbiti na manje dijelove", rekao je profesor Adrian Luckman, prenosi BBC.

Dodao je da će u ovoj oblasti plutati narednih nekoliko decenija, a da će neki njeni dijelovi krenuti južnije ka toplijim vodama. Zbog sumnje da ga struje i vjetrovi mogu odgurati na sjever Antarktike gdje bi predstavljala opasnost za brodove, naučnici će njegovo kretanje stalno nadzirati i pratiti.

Infracrveno svjetlo Aqua satelita američke svemirske agencije pretražilo je čistu vodu u procjepu između spruda i ledenog brijega. Voda je bila toplija u odnosu na okolni led i zrak.

Prema naučnicima, odvajanjem ledenog brijega četiri puta većeg od Londona od ledenog grebena Larsen C promijenjen je oblik antarktičkog poluostrva.