Nauka
12

Kosti pustinjskih kamila pronađene na jugu Srbije

SRNA
Na lokalitetu Caričin grad, kod Lebana, na jugu Srbije, arheolozi su pronašli očuvane kosti šest pustinjskih kamila.

Fragmenti kostiju kamile nađeni su i tokom ranijih iskopavanja, ali ovog puta su nađene očuvane kosti.

Viši naučni saradnik Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vujadin Ivanišević rekao je za "Politiku" da će tek analizom kostiju biti utvrđeno kako su kamile dospjele ovdje.

"Moguće je da su došle sa trgovačkim karavanima ili su ih koristile vojne jedinice, jer je još car Konstantin osnovao jedinice kamilara", dodao je on, navodeći da se ne isključuje ni pretpostavka da su korišćene i u ishrani.

Ovim iskopavanjima počeo je trogodišnji zajednički projekat srpskih, francuskih i njemačkih arheologa, a nakon završetka biće održana naučna konferencija u Majncu, na kojoj će biti sumiran rezultat istraživanja, čime će se Caričin grad naći u žiži interesovanja svjetskih arheologa.

Na istraživanju ovog lokaliteta radili su stručnjaci sa Arheološkog instituta u Beogradu, kao i francuski i njemački stručnjaci.

Do sada su arheolozi iskopali žitarice, razno voće, uključujući i cijele orahe i grožđe.

Caričin grad bio je jedan od najmoćnijih vizantijskih gradova iz šestog vijeka, koji je u podnožju planine Radan, podigao car Justinijan Prvi, koji je vladao od 527. do 565. godine.

Život ovog grada se naglo razvio u periodu od 530. do 615. godine, a zatim nestao pod naletom varvara.

Poslije šestog vijeka ovdje dolaze Sloveni.