Nauka
29

Korak po korak: Naučnici stvorili ljudski mozak star pet sedmica

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta Ohio tvrde da su uspjeli uzgojiti skoro potpuno razvijen ljudsi mozak u laboratoriji.
Riječ je o organoidu, organu stvorenom u laboratorijama koje su specijalizirane za regenerativnu medicinu. Ukoliko ovaj rezultat bude licenciran, pretpostavlja se da će znatno pomoći u ubrzavanju istraživanja bolesti poput Alzheimerove ili autizma.

"Moć ovog mozga ogleda se u dobroj zamjeni za pravi ljudski organ jer nam daje veće opcije za testiranje u poređenju sa, recimo, eksperimentima nad glodarima", rekao je Rene Anand, profesor sa Univerziteta Ohio koji je radio na spomenutom projektu.

Mozak je u roku od 15 sedmica stvoren iz kože odraslog čovjeka, veličine je gumice za brisanje, a s obzirom na zrelost može se uporediti sa mozgom petosedmičnog fetusa. Također, organoid sadrži 99 posto DNK koja se može pronaći u razvijenom mozgu odraslog čovjeka.

"Ukoliko ga pustimo da raste 16-20 sedmica, taj jedan procenat će biti popunjen. Ipak, morat ćemo pričekati da vidimo rezultate", rekao je Anand koji je naglasio da pored njegove grupe naučnika, istu stvar pokušavaju razviti i druge svjetske laboratorije.

Prije dvije godine, naučnici sa Instituta za molekularnu biologiju Australske akademije nauka uzgojili su mozak koji je dostigao nivo pravog mozga 9-sedmičnog fetusa.

Ipak, ni mozak iz Australije, niti mozak sa Univerziteta Ohio nisu u stanju razviti svijest ili rudimentarnu misao.