Kometa Catalina: Jedinstven prizor u historiji ljudskog roda

Klix.ba
16.12.2015. u 18:15
29
41
Kometa Catalina: Jedinstven prizor u historiji ljudskog roda
29
Kometa Catalina: Jedinstven prizor u historiji ljudskog roda Kometa Catalina
Ukoliko vremenske prilike dozvole, tokom narednih nekoliko sedmica moći ćete vidjeti jedinstven prizor u historiji ljudskog roda - kometu Catalina.
Nekoliko sati prije svitanja na istoku možete vidjeti Veneru, a veoma blizu nje ćete uočiti kometu C/2013 US10 ili jednostavnije - Catalinu.

S obzirom da je trenutno njena magnituda 5, najvjerovatnije je nećete moći vidjeti golim okom, no uz pomoć dvogleda je moguće promatrati ovu zaista zanimljivu i posebnu kometu.

Najbliže Zemlji proći će 17. januara iduće godine, kada će bit na udaljenosti od 100.000.000 kilometara.

Dvije su stvari veoma zanimljive kada je Catalina u pitanju.

Prvo, ima dva repa, jedan od gasa, a drugi od prašine. Kako se kometa približava suncu, zagrijava se, a s obzirom na veliku količinu leda, zagrijavanjem se isparava i pretvara u gas koji otpuhuje solarni vjetar.

Istovremeno, kako gas sublimira, čestice prašine se odvajaju od njega, a s obzirom na to da solarni vjetar ne djeluje istom jačinom na njih kao na gas, rep nastao od prašine ide u drugom pravcu.


No, druga zanimljivost je mnogo fascinantnija. Ovo je prvi i jedini put da prolazi kroz unutašnji Sunčev sistem, tako da smo privilegovani da smo jedini pripadnici ljudske vrste koji će je ikada vidjeti.

Catalina dolazi iz Oortovog oblaka, a nakon što prođe pored Sunca početkom iduće godine napustit će Sunčev sistem zauvijek.


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: