{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kometa Catalina: Jedinstven prizor u historiji ljudskog roda

16.12.2015. u 18:15
29
41
Kometa Catalina: Jedinstven prizor u historiji ljudskog roda
29
Kometa Catalina: Jedinstven prizor u historiji ljudskog roda
Kometa Catalina
Ukoliko vremenske prilike dozvole, tokom narednih nekoliko sedmica moći ćete vidjeti jedinstven prizor u historiji ljudskog roda - kometu Catalina.
Nekoliko sati prije svitanja na istoku možete vidjeti Veneru, a veoma blizu nje ćete uočiti kometu C/2013 US10 ili jednostavnije - Catalinu.

S obzirom da je trenutno njena magnituda 5, najvjerovatnije je nećete moći vidjeti golim okom, no uz pomoć dvogleda je moguće promatrati ovu zaista zanimljivu i posebnu kometu.

Najbliže Zemlji proći će 17. januara iduće godine, kada će bit na udaljenosti od 100.000.000 kilometara.

Dvije su stvari veoma zanimljive kada je Catalina u pitanju.

Prvo, ima dva repa, jedan od gasa, a drugi od prašine. Kako se kometa približava suncu, zagrijava se, a s obzirom na veliku količinu leda, zagrijavanjem se isparava i pretvara u gas koji otpuhuje solarni vjetar.

Istovremeno, kako gas sublimira, čestice prašine se odvajaju od njega, a s obzirom na to da solarni vjetar ne djeluje istom jačinom na njih kao na gas, rep nastao od prašine ide u drugom pravcu.

No, druga zanimljivost je mnogo fascinantnija. Ovo je prvi i jedini put da prolazi kroz unutašnji Sunčev sistem, tako da smo privilegovani da smo jedini pripadnici ljudske vrste koji će je ikada vidjeti.

Catalina dolazi iz Oortovog oblaka, a nakon što prođe pored Sunca početkom iduće godine napustit će Sunčev sistem zauvijek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: