Nauka
28

Vanzemaljci ili čudna planeta: Šta kruži oko zvijezde KIC 8462852?

Klix.ba
Već desetak dana svjetski mediji bruje o otkriću čudne zvijezde koja je zaintrigirala naučnike i predstavlja vjerovatno najveću astronomsku misteriju u ovom trenutku.
Vještačka struktura ili prirodna pojava? (Foto: Ilustracija)
Vještačka struktura ili prirodna pojava? (Foto: Ilustracija)

Riječ je o mladoj i blještavoj zvijezdi u sazviježđu Labud, a koja nosi naziv KIC 8462852. Letjelica Kepler posmatrala ju je četiri duge godine, 24 sata dnevno, a u sklopu praćenja 100.000 drugih zvijezda u potrazi za njihovim planetama.

Keplerov posao je da registruje male promjene u snazi svjetla zvijezde, a koje nastaju kada ispred nje prođe planeta ili neki drugi objekat koji oko nje orbitira. Kada planeta veličine Jupitera prođe ispred svoje zvijezde ona zakloni tek oko jedan posto svjetlosti koja dolazi do Keplera.

Ipak, u slučaju zvijezde KIC 8462852, ta je promjena puno veća, a naučnici zasad ne znaju šta bi je moglo uzrokovati. Tijelo ili tijela koja orbitiraju oko nje zaklanjaju enormne količine svjetlosti – čak 15 do 22 posto.

Pored toga, planete prave ravnomjerna zaklanjanja s obzirom na svoju konstantnu brzinu orbitiranja, dok nepoznato tijelo oko KIC 8462852 pravi neravnomjerna zatamnjenja.

Kako Kepler detektuje planete?

<iframe class="lazyload" data-src="https://www.klix.ba/xplayer?v=AnX7ExBjrHw&sifra=151019075&Segment=Scitech&Podkategorija=Nauka" frameborder="0" marginheight="0" marginwidth="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen>
Dva najveća preleta desila su se u razmaku od 730 dana, dok su primijećena i manja smanjenja količine svjetlosti. Također, najveći pad svjetlosti zabilježen je nedavno, a nakon njega su uslijedila dva manja u roku od mjesec dana.

Naučnici zasad samo nagađaju. Postoje određene šanse da je riječ o mladom solarnom sistemu koji je poprilično neuređen, da je riječ o kometama u fazi raspadanja ili čak da je riječ o vještačkim objektima.

Posljednja špekulacija zapravo govori o megastrukturama u orbiti zvijezde, koje su djelo neke napredne vanzemaljske civilizacije. Takve strukture bi, tvrde stručnjaci, mogle zapravo crpiti energiju zvijezde.

Ipak, odgovor je još uvijek daleko, a činjenica da ga naučnici sada nemaju dodatni je poticaj i nagovještaj kako će odgovor, jednom kada dođe, biti zanimljiviji nego bilo koji rutinski pronalazak.