Nauka i medicina
0

Kofein je opasan za trudnice

Sarajevo-x.com
Žene u drugom stanju ne bi trebale piti više od dvije šoljice kafe dnevno, preporučuju liječnici, jer velike doze kofeina utiču na bebinu tjelesnu težinu, a mogu uzrokovati i druge zdravstvene probleme kod djeteta.

Dosad se smatralo da je trudnicama dozvoljeno i do 300 mg kofeina dnevno, no nova studija dokazala je da bi dozvoljena doza trebala biti dosta manja, tj. oko 200 mg.

Liječnici s britanskih instituta Leeds i Leicester dokazali da je prekomjerno konzumiranje kafe i čaja povezano s tjelesnom težinom tek rođene bebe tj. da tako postoje veće šanse da će beba imati manju tjelesnu težinu od normalne, te srčane probleme.

Također, žene bi trebale pripaziti na unos coca cole, energetskih pića i čokolade, a posebno je opasna kafa u gradu, jer iako se čini malenom, šolja espresso kafe ima više kofeina nego kafa koju inače pravite kod kuće.

Studija je dokazala također da i mala doza alkohola u trudnoći, kao što je čaša vina ili piva, može uzrokovati agresivnost i problem u ponašanju kod djece.

Studija će biti objavljena ove sedmice u British Medical Journalu.