Naučnici otkrivaju
0

Kofein brže djeluje na muškarce

Sarajevo-x.com
U najnovijoj studiji o omiljenom jutarnjem napitku- kafi dokazano je da kofein brže i jače utiče na muškarce nego na žene, barem tako tvrde naučnici.

U studiji u kojoj je učestvovalo 668 volontera dokazano je da kafa na muškarce djeluje već nakon deset minuta, dok ženama treba malo više vremena da bi kofein postigao isti efekat, prenosi BBC.

Na Univerzitetu u Barceloni ustanovljeno je također da je isti učinak na muškarce imala i kafa s veoma niskim udjelom kofeina što se može objasniti samo na psihološkom nivou, tvrde ljekari.

Prema istraživanju dovoljno je 45 minuta da bi kofein dosegao maksimalnu koncentraciju u organizmu, ali da često počinje djelovati već nakon deset-petnaest minuta od uzimanja, što se posebno primjeti kod pripadnika muškog spola.

'Ovo je prvi put da se neka studija pozabavila uticajem kofeina na spol i rezultati su stvarno bili iznenađujući jer dosad se mislilo da su efekti hrane i pića na organizam isti kod oba spola', izjavila je Anna Adan, glavna autorica studije.

Industrija kafe od koje se pravi napitak bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan, zarađuje oko 55 milijardi eura godišnje i po profitu se nalazi na drugom mjestu, odmah posle naftne industrije.

Postoji preko 25 miliona porodičnih plantaža u preko 80 zemalja širom svijeta, a procjenjuje se da se dnevno u svijetu popije oko više od dvije milijarde šoljica kafe.