{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kloniranje dinosaura nemoguće, DNK ima poluživot od 521 godinu

11.10.2012. u 19:31
0
11
Kloniranje dinosaura nemoguće, DNK ima poluživot od 521 godinu
0
Kloniranje dinosaura nemoguće, DNK ima poluživot od 521 godinu
Istraživanje fosila pronađenih na Novom Zelandu je konačno dalo odgovor na dugogodišnje pitanje o tome koliko vremena je potrebno da se raspadne genetski materijal. Odgovor naučnika je ugasio sve nade o kloniranju dinosaura.
Nakon smrti ćelije enzimi počinju kidati veze između nukleotida koji čine srž DNK, a mikroorganizmi ubrzavaju raspad. Međutim, najveću štetu prave reakcije sa vodom.

Određivanje životnog vijeka genetskog materijala je bilo teško, jer su rijetki slučajevi u kojima se nađe veliki broj fosila sa zaostalim DNK materijalom. Pored toga, temperatura, broj napada mikroba i oksidacija mijenjaju brzinu raspada.

Međutim, paleontolozi predvođeni Mortenom Allentoftom sa Univerziteta u Kopenhagenu i Michaelom Bunceom sa Univerziteta Murdoch u Pertu, su pregledali 158 kostiju nogu u kojima se nalazio DNK materijal. Kosti su pripadale izumrloj vrsti gigantskih ptica pod imenom moa. Kosti su bile stare između 600 i 8.000 godina, a pronađene su na tri lokacije koje su bile blizu jedna drugoj. Temperatura na svim lokacijama je iznosila 13,1°C.

Poređenjem starosti uzoraka i stepena degradacije DNK, naučnici su utvrdili da DNK ima poluživot od 521 godinu. To znači da je nakon 521 godine pokidano pola veza između nukleotida, a nakon još 521 godinu pokidane su i preostale veze, piše Nature.

Prema procjenama naučnika, čak i u najboljim uslovima skoro sve veze bi bile pokidane nakon 6,8 miliona godina. DNK bi postala neprepoznatljiva mnogo ranije, nakon samo 1,5 miliona godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: