Ostvaren značajan uspjeh
47

Kineska svemirska stanica postigla 100-postotnu regeneraciju kisika

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kineska svemirska stanica je navodno postigla 100-postu regeneraciju kisika koristeći svoj regenerativni sistem.

Kineskom svemirskom stanicom trenutno upravlja posada misije Shenzhou-15, a stanica može proizvesti sav kisik koji joj je dovoljan, saopćeno je tokom simpozija o svemirskoj tehnologiji održanog protekle sedmice u Harbin Cityju.

"Trenutno je šest sistema stabilno i operativno, 100 posto izvora kisika se regeneriše i reciklira 95 posto izvora vode. Time se smanjuje količina zaliha sa Zemlje za šest tona svake godine", izjavio je Bian Qiang iz Astronautskog centra u Kini.

Ovaj uspjeh predstavlja značajan napredak u kontroli životne sredine i sistema za održavanje života na kineskoj svemirskoj stanici, odnosno prelazak s "nadopunjavanja" na "regeneraciju". Sistem ima šest podsistema za različite operacije kao što su stvaranje kisika, uklanjanje ugljen-dioksida i stvaranje vode iz ugljen-dioksida i vodika.

Bian tvrdi da je tehnologija ovog sistema među najboljim na svijetu te da smanjuje potrebu za zalihama sa Zemlje za šest tona godišnje.

Za kineske letjelice s posadom, uključujući letjelicu Shenzhou, svemirska odijela koja se koriste izvan letjelica, kao i kompleks svemirske stanice s tri modula, stručnjaci su uspješno razvili tri generacije sistema za kontrolu okoliša i održavanje života.

Kina je ranije otkrila planove za dodavanje novog orbitalnog modula svemirskoj stanici Tiangong. Ovaj modul će se pridružiti postojeća tri koji se već nalaze u Zemljinoj orbiti te će transformisati oblik stanice iz slova "T" u križ.

Novi višenamjenski modul ima šest priključaka koji omogućavaju povezivanje više svemirskih letjelica. Kinezi planiraju poslati i posjetitelje na svemirsku stanicu.

Ipak, Kina je na meti kritika zbog nekontrolisanog povratka njenih raketa u atmosferu, koji su izazvali zabrinutost Zapada.