Nauka
0

Kina: Studenticama zabranjeni grudnjaci, metal detektori prije ispita

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineskim studenticama zabranjeno je nošenje grudnjaka, a morat će proći i kroz metal detektore prije nego pristupe jednom od najtežih ispita na svijetu.

Za prijemni ispit na kineske fakultete, poznat kao gaokao, budući studenti pripremaju čitav niz skrivenih uređaja. Studenticama je zabranjeno nošenje grudnjaka kako u njega ne bi sakrile žice i uređaje, a svima se preporučuje nošenje odjeće bez metalnih dijelova kako ne bi došlo do zabune na metal detektoru. Studenti sa bajpasom ili metalnim dijelovima u tijelu morat će donijeti potvrdu iz bolnice.

Oni koji pokušaju varati ili padnu na testu bit će udaljeni sa eliminatornog ispita koji će okupiti više devet miliona studenata.

Na ovako radikalan potez odlučile su se obrazovne vlasti provincije Jilin, a akciju su nazvali "Tihi gaokao", budući da im je cilj da se nijedan metal detektor ne aktivira. Profesori su čak održali vježbe kako bi pripremili studente za provjere.

Prošle godine je uhapšeno više od 1.500 studenata koji su varali na prijemnom ispitu, a zaplijenjeno je više od 60 hiljada elektronskih uređaja. Također, profesori iz provincije Jilin su uhvaćeni, 2009. godine, kako prodaju uređaje studentima.

Veliki broj studenata i roditelja pozdravio je nove odluke vlasti, iako neki smatraju da su pretjerali.