Zanimljivosti
54

Kina: Na ispitima zabranjeno nositi grudnjake?

SRNA
Obrazovne vlasti u Kini smislile su novu taktiku za borbu protiv prepisivanja tokom ispita - zabranjeno je u učionicama nositi grudnjake.

Pred ispite pod nazivom "gaokao" u školama u provinciji Jilin zabranjen je unos bilo kakvog metalnog ili odjevnog predmeta koji bi mogao aktivirati detektore postavljene u prostorijama za ispitivanje.

Prema navodima lokalnih medija, mjera je pokušaj sprečavanja sve drskijih i sofisticiranijih uređaja, koji učenici koriste prilikom polaganja ispita.

"Ove godine u Jilinu će biti najstroža provjera na ulazu u učionice u historiji", navodi kineska novinska agencija Sinhua.

U pismu poslanom roditeljima učenika navedeni su detalji o novim mjerama.

"Po ulasku učenika i osoblja na mjesto ispitivanja, njihovu odjeću, torbe, cipele, kape i ostale stvari pregledat će profesionalci i bit će im odobren ulazak samo ako se ne oglasi alarm. Zbog toga, svaki predmet koji sadrži metal može aktivirati detektore i zbog toga su zabranjeni za kandidate", navodi se u pismu.

Xinhua navodi da su zabranjeni grudnjaci sa metalnim zakačkama, dok učenici sa metalnim plombama ili implantatima moraju imati potvrdu ljekara.