Komentari (27)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ko zna jel i originslni tekst shvatio ovaj sto je pravio video, plus prevod na nas jezik i rezultat je djelomicna nerazumljivost. Da bi neodredenost bila bolje shvacena potrazite na yt eksperiment dva proreza, ima i na nasem jeziku. Experiment pokazuje svu cudnu narav kvantne fizike gdje tek kad covjek pogleda u kakvom je stanju cestica te onda ona odabere svoje stanje. U radikalnijim krugovima tumacenja ovog kazu da oba stanja su podjednako stvarna i da je macka i ziva i mrtva, s tim da u ovom univerzumu bude npr ziva a u nekom drugom paralelnom mrtva :)
ovaj dio mi nije jasan: "Nakon toga istovremeno vidimo pucanje veze među atomima i opstanak iste te veze. "
@korisnik1234 jasno mi je kvantno istovremeno postojanja dva stanja, ali obzervacija pucanja i opstanka veze.... to ne znam kako da zamišljam
Ovaj prevod je uzas. Za zaposlenike klixa, ako ne znate prevesti bolje i nemojte. Ili ako vec prevodite ovako ubacite link ka originalnom clanku ili istrazivanju, nije sramota. Niko ne ocekuje da ste vi istrazivali i napisali clanak, svako zna da je preuzet sa neke stranice. Elem, za one koji zele da shvate: istrazivanje je zapravo sprovedeno da bi se napravio "video snimak" ponasanja cestica prilikom prelaska izmedju pobudjenog i nepobudjenog, tj. normalnog oblika. (...)
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
ja mislim da ovo niko ne cita, dajte neko plodno tlo da se mozemo svadjat
ovo se ne jede, i ne možemo se svađat, kome trebaju ove mačke i molekule??
Dr. Sheldon Cooper ce to bolje objasniti :)
Dva razlicita stanja stanovnika Bosne i Hercegovine, svima je lose u drzavi i svima je super u drzavi.
da. dok ne dodjes sam i uvjeris se. u tome je poenta sredingerove mackice
--- Gledali molekulu u dva stanja istovremeno, u izuzetno kratkotrajnim vremenskom intervalima ! Čudna mi čuda . Pa mi nakon Dejtonskog sporazuma gledamo BiH a ne molekulu iz dva dijela istovremeno i to u tri stanja, evo već cijelih dvadeset godina, a niko da nam oda bilo kakvo priznanje !
Ta će Schrodinger, o ovome treba raspisati referendum!
Prijevod clanka bez ikakvog smisla.
@berzerk a i da je ispravno napisano, pa sama kvantna mehanika je luda disciplina koja na prvih 10 nema nikakvog smisla. sjecam se kad nas je Kvark ucio, dodjes kuci ne znas jesi li dosao ili si posao
@berzerk pa ne moraju svi sve znati !!!!!
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
https://www.youtube.com/watch?v=BnmrFrUkBv0&list=PLVcnHoRTRAICKskPz6iz7tf9Um0BBiibd