Da li ste se ikada pitali kakvog je ukusa ljudsko meso? Da li više sliči kokošijem mesu, janjetini ili svinjetini?
Greg Foot, voditelj naučno-zabavne emisije BritLab na britanskom BBC-u odlučio se upustiti u tabu svijet ljudskog okusa uz veliku pomoć eksperata.
Zbog činjenice da je u Ujedinjenom Kraljevstvu konzumiranje ljudskog mesa ilegalno, kao i u većini država svijeta, Foot se odlučio na drugačiji pristup – vršenje biopsije mišića noge. Komadić mesa je potom dao "skuhati" u laboratoriji kako bi ga pomirisao.
S obzirom da se ukus mesa može "reproducirati" u ljudskom mozgu do čak 80 posto tačnosti koristeći samo čulo njuha, Foot se morao osloniti isključivo na taj pristup, inače bi završio u zatvoru.
Dodatnom analizom u laboratoriji zaključeno je da ljudski mišić odgovara kokošjem i goveđem mesu.
Možda vas zanima
Sjajne reakcije publike
Helem Nejse predstavio četvrti album: 15 novih pjesama s cijelim spektrom muzičkih žanrova
Dizajnerica i ugostitelj
Utjecaj duhanskog dima na odjeću i čulo okusa: Šta su otkrili Stankica Stojanović i Eldar Resić
Vezani članci