Nauka
13

Kako hodati po vulkanskoj lavi

Klix.ba
Geonaučnici su analizirali snimak sa YouTubea, na kojem čovjek korača po lavi vulkana Etna na Siciliji, te su potvrdili da je to zaista moguće.

Erik Klemetti, sa Univerziteta Denis u američkoj saveznoj državi Ohio, objasnio je na svom blogu da lavad, kada se sudari sa hladnim zrakom, formira tamnu koru na kojoj je moguće stajati nekoliko trenutaka.

Iako izgleda da lava teče poput rijeke, ona je mnogo viskoznija od vode, što znači da može izdržati manji pritisak.

Na snimku objavljenom na YouTubeu prikazan je muškarac koji trči po lavi, a pri posljednjem koraku mu izlazi plamen iz cipele. Klemetti navodi kako je đon cipele planuo usljed vreline.

"Kora na lavi se brzo formira zahvaljujući velikoj temperaturnoj razlici između lave i zraka (1000°C i 25ºC). Sudeći prema snimku, radi se o manjem toku lave, budući da posmatrači stoje u njegovoj neposrednoj blizini. Najvjerovatnije se radi o malom kanalu okruženom stvrdnutom lavom", kaže Klemetti i objašnjava da ukoliko je na toku lave formirana "pristojna" kora, a šetač se kreće dovoljno brzo, hodanje po lavi je moguće.

Klemetti upozorava da je kora na lavi nejednaka i na nekim dijelovima dosta tanka te potencijalni šetač vrlo lako može upasti u lavu. U svom ranijem postu objasnio je i da lava može izazvati ključanje vode u ljudskom tijelu te da osoba može doslovno eksplodirati.

"Trčanje po lavi bez velikih posljedica je moguće ukoliko odaberete pravi tok (hladan i spor), koračate dovoljno brzo i imate sreće. Ovaj hobi je u rangu base jumpinga i vulkanskog surfanja, barem što se tiče korisnog trošenja vašeg slobodnog vremena. U suštini, tok lave je jedna od najmanjih vulkanskih opasnosti", zaključio je Klemetti.