Objavljeni tajni dokumenti
0

Jurij Gagarin prije polaska u svemir zviždao i raspitivao se ima li dovoljno kobasica

Sarajevo-x.com
Jurij Gagarin
Jurij Gagarin
Prije 50 godina, kada su se Rusi vršili posljednje pripreme za slanje prvog čovjeka u svemir, i dok su svi užurbano provjeravali je li sve spremno za polazak, Jurij Gagarin je provjeravao da li će imati dovoljno kobasica tokom puta u svemir i nazad u Moskvu.

Zanimljivi detalj objavljen je nedavno nakon što je skinuta oznaka povjerljivo sa 700 stranica o prvom svjetskom astronautu. Rusija je odlučila dokumente učiniti dostupnim javnosti povodom 50. godišnjice putovanja prvog čovjeka u svemir.

Gagarin je postao svjetska zvijezda, njegov dječački šarm bio je jako propagandno oružje Sovjetskog saveza, koji je činio sve kako bi dobio idološku bitku protiv Sjedinjenih Američkih Država tokom hladnog rata. Gagarin je čovjek koji je ostavio neizbrisivi trag u historiji Rusije, ali i čovječanstva. Njegova priča ispričana je u svakom historijskom udžbeniku.

Danas se Rusi suočavaju s brojnim problemima. Novca za ulaganje u svemirski program je sve manje, ali i dalje se mogu oslanjati na staru slavu i veličati Jurija Gagarina.

Povodom 50. godišnjice odlaska prvog čovjeka u svemir Rusija sprema veliki događaj. Dmitrij Medvedev planira posjetiti Centar za kontrolu misija, koji se nalazi izvan Moskve, dok će se premijer Vladimir Putin susresti s astronautima iz Rusije i Ukrajine.

Za taj događaj Rusi se uveliko pripremaju, no posljednjih dana glavna tema je nedavno objavljeni razgovor između Gagarina i kreatora letjelice i voditelja svemirskog programa Sergeja Korolyova.

Polijećući slavni Rus je uzviknuo "Poyekhali!". Taj izraz se može prevesti kao "Idemo" ili "Krenuli smo", a danas je "poyekhali" ustaljena riječ u ruskom rječniku.

No, u Rusiji se najviše prepričavaju Gagarinove riječi prije polijetanja. Dok je sjedio vezan u svemirskoj letjelici "Vostok" raspitivao se koliko ima hrane.

"Imate doručak, ručak i večeru", kazao mu je Korolyov.

"Razumijem", uzvrati je Gagarin.

"Imate kobasice, slatkiše i džem uz čaj", odgovorio mu je voditelj programa dok su isticale posljednje minute prije lansiranja.

"Najbitnije je da imam kobasica", uzvrato je Gagarin kroz smijeh, prenosi Daily Telegraph.

Dok su tekle posljednje sekunde, Gagarin je pjevao i zviždao.

Nije sve išlo glatko kada je prvi astronaut otišao u svemir. Morao je slijediti upute o podešavanu opreme, ali on je to radio s velikom sigurnošću.

Izvještavao je o svemu što vidi i iako su se mnogi plašili da će pasti u nesvjest kada osjeti da je u bestežinskom stanju, Gagarin ih je obradovao rečenicom:

"Osjećaj bestežinskog stanja je prelijep. Sve pliva", istakao je sovjetski astronaut koji je poginuo pri rutinskom letu 1968. godine.