Nauka
3

Jupiterov mjesec glavni kandidat za prve primjerke vanzemaljskog života

SRNA
Naučnici vjeruju da je Evropa, Jupiterov mjesec, glavni kandidat da na njoj budu pronađeni prvi oblici vanzemaljskog života.

Prethodno, naučnici su detaljno proučili dvije decenije stare podatke svemirske letjelice "Galileo", koja je snimala Evropu.

Ta letjelica Američke svemirske agencije (NASA) bila je prva koja je 1995. godine ušla u orbitu divovske gasovite planete.

Ali, ono što je poslao "Galileo" dugo je zbunjivalo naučnike, koji su sada uvjereni da je svemirska letjelica tamo proletjela kroz vodeni stub, odnosno svojevrsni gejzir koji se probio kroz Evropinu zaleđenu površinu.

Ispod toga ledenog pokrivača nalazi se okean dvostruko veći od svih Zemljinih okeana zajedno.

"Znamo da Evropa ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav kakav mi poznajemo. Ima vode. Ima energije. Ima ugljenika.

Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo istražiti", navodi naučnica Elizabeth Turtle sa Univerziteta John Hopkins.

Činjenica da je otkriven vodeni oblik izazvala je uzbuđenje kod naučnika.

To znači da postoje načini da se kroz ledenu kapu probije materijal iz okeana, koji je vjerovatno najpogodniji dio Evrope za neki oblik života, jer je topliji i zaštićen od radijacije.

NASA namjerava da 2022. godine lansira letjelicu "Evropa kliper" s ciljem istraživanja Jupiterove orbite.

Niskim preletima nastojat će da dođe do uzoraka iz "gejzira" i tako omogući naučnicima potragu za eventualnim oblicima života u Evropinom okeanu, navode naučni portali.