{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još neotkriveni planet usmjerava komete ka Zemlji

S
8.12.2010. u 21:30
0
5
Još neotkriveni planet usmjerava komete ka Zemlji
0
Još neotkriveni planet usmjerava komete ka Zemlji
Moguće je da masivni tamni objekt "vreba" na rubu našeg Sunčevog sistema, tvrde naučnici. Naime, većina kometa koje plove u unutrašnjosti Sunčevog sistema čini se da dolaze iz vanjskog područja Oortovog oblaka (regija ledene prašine i krhotina zaostalih od rođenja Sunčevog sistema).
Oblak počinje od tačke oko 93 milijardi kilometara od Sunca, proteže se na oko tri svjetlosne godine i sadrži milijarde kometa, od kojih je većina mala i skrivena.

Sada novi pokazatelji sugeriraju na postojanje velikog objekta koji bi mogao imati do četiri veličine Jupitera i biti odgovoran za usmjeravanje kometa u smjeru Zemlje. Naučnici su analizirali komete u Oortovom oblaku i zaključili da 25 posto njih trebaju poticaj od tijela velikog barem kao Jupiter, kako bi promijenile orbitu.

Astrofizičari John Matese i Daniel Whitmire sa Univerziteta Louisiana vjeruju da naš Sunčev sistem ima skrivenog 'saputnika' koji je dosad ostao neotkriven.

"Mislim da će cijeli problem biti riješen u narednih pet do 10 godina", rekao je Matese.

Ako i postoji, novi planet je tako leden da ga je teško uočiti, ističu istraživači. Naučnici već spominju kako bi skrivena zvijezda, koju oni nazivaju 'Nemesis', mogla postojati na udaljenosti od jedne svjetlosne godine od Sunca, te da ona usmjerava komete prema Zemlji. Stoga bi ona mogla biti odgovorna i za redovna masovna izumiranja na Zemlji, kako vjeruju pojedini naučnici. Istraživanje je objavljeno u online izdanju časopisa Icarus.

"Većinu astronoma ne bi iznenadilo da najveći neotkriveni pratilac bude Neptunove veličine ili manji, ali objekt veličine Jupitera će već biti iznenađenje", rekao je Matese, prenosi "Daily Mail".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: