Nauka
6

Jezgro Zemlje je toplije nego što se smatralo

FENA
Novi laboratorijski eksperiment pokazao je da je jezgro Zemlje toplije nego što se smatralo posljednjih 20 godina, saopćili su u četvrtak evropski naučnici.

Nije da se željezno jezgro naše zagrijalo već su tehnike koje su ranije korištene za mjerenje unutrašnje temperature Zemlje bile pogrešne.

Novije tehnike su omogućile stručnjacima u European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) da odrede da je temperatura Zemljine jezgre 6.000 stepeni celzijusa.

To je za oko 1.000 stepeni toplije nego što se ranije smatralo, javio je AFP.

Istraživaći analiziraju čvrsto željezno jezgro Zemlje, gdje se ekstremne temperature i pritisci nalaze u samom centru jezgra dok je okolno željezo na nižoj temperaturi, od oko 4.000 stepeni celzijusa, i ostaje u tečnom stanju.

"Razvili smo novu tehniku koja podrazumijeva slanje intezivnog snopa rentgenskih zraka iz synchrotrona, a na osnovu dobijenog uzorka zaključujemo da li je taj sadržaj u čvrstom, tečnom ili djelimično otopljenom stanju u roku od jedne sekunde. Koristimo proces poznat kao difrakcija", rekao je Muhamed Mezuar iz ESRF-a.

Smatra se da je tehnika rendgenskim zracima puno pouzdanija od optičke tehnike kojom se koristio njemački naučnik Reinhard Boehler i na osnovu čijih je posmaranja zaključena da je temperatura jezgra Zemlje za 1.000 stepeni manja nego stvarna.

Boehlerova metoda je zasnovana na posmatranju rekristalizacije koja je interpretirana kao topljenje.

"Ove mjere potvrđuju geofizičke modele koji porazumijevaju da temperaturne razlike između čvrstog jezgra Zemlje i okolnog omota moraju biti najmanje 1.500 stepeni da bi se objasnilo zašto Zemlja ima magnetno polje", saopćio je tim francuskih naučnika.