Oleg Kononenko
38

Ruski astronaut oborio rekord nakon što je proveo više od 878 dana u orbiti

S. M.
Foto: Artyom Geodakyan/TASS
Foto: Artyom Geodakyan/TASS
Ruski astronaut Oleg Kononenko postavio je u nedjelju svjetski rekord u ukupnom vremenu provedenom u svemiru, nadmašivši svog sunarodnika Genadija Padalku koji je proveo u orbiti više od 878 dana, saopćila je ruska svemirska korporacija.

Očekuje se da će Kononenko 5. juna dostići ukupno 1.000 dana u svemiru, a do kraja septembra će provesti 1.110 dana.

"Letim u svemir da radim svoju omiljenu stvar, a ne da postavljam rekorde", rekao je Kononenko za TASS u intervjuu sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) gdje kruži oko 423 kilometra od Zemlje.

Naglasio je da je ponosan na svoja dostignuća, ali naročito zbog toga što rekord u ukupnom trajanju ljudskog boravka u svemiru i dalje drži ruski astronaut.

Ovaj 59-godišnjak je proveo ukupno 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 48 sekundi u orbiti.

Kononenko je rekao da je redovno vježbao kako bi se suprotstavio fizičkim efektima "podmukle" bestežinske težine, ali da je tek po povratku na zemlju došla spoznaja koliko je života propustio.

"Ne osjećam se uskraćenim ili izolovanim. Tek po povratku kući dolazi spoznaja da stotinama dana u mom odsustvu djeca odrastaju bez tate", rekao je.

Istakao je da astronauti sada mogu koristiti video pozive i razmjenu poruka kako bi ostali u kontaktu s porodicom, ali je priprema za svaki novi svemirski let postala teža zbog tehnološkog napretka.

ISS je jedan od rijetkih međunarodnih projekata na kojem Sjedinjene Američke Države i Rusija još uvijek blisko sarađuju. U decembru je Roskosmos saopćio da je program unakrsnih letova sa NASA-om do ISS-a produžen do 2025. godine.