Poslao I fotografiju
77

Japanski lander Slim preživio lunarnu noć

D. B.
Japanski lander Slim, koji je japanska svemirska agencija Jaxa poslala na Mjesec, uspio je preživjeti lunarnu noć. To je period otprilike jednak dvije sedmice na Zemlji, a tokom njega vladaju tama i izuzetno niske temperature.

"Komanda je poslana Slimu i primljen je odgovor", potvrdila je Jaxa na društvenoj mreži X.

Letjelica je stavljena u "sleep" mod nakon nezgodnog slijetanja u januaru, zbog čega su njeni solarni paneli bili okrenuti u pogrešnom pravcu, tako da nisu mogli prikupljati energiju.

Promjena pravca sunčeve svjetosti je omogućila landeru da prikupi energiju i pošalje fotografije na Zemlju, no ponovo se ugasio kada je nastupila lunarna noć. Jaxa je ranije saopćila da lander Slim nije dizajniran da preživi surove lunarne noći te da će ponovo pokušati uspostaviti njegove funkcije sredinom februara kada sunce ponovo obasja njegove solarne panele.

"Vijest da se Slim aktivirao nakon hladne lunarne noći je značajna. Preživljavanje lunarne noći je jedan od ključnih tehnoloških izazova koje treba prevazići ukoliko želimo uspostaviti dugotrajne robotske ili ljudske misije na Mjesecu“, izjavio je dr. Simeon Barber s britanskog Univerziteta Open.

On je kazao da se lander nalazi blizu ekvatora Mjeseca, gdje lunarna površina dostiže temperaturu veću od 100 stepeni u podne, no i da pada na minus 130 tokom lunarne noći.

Jaxa je saopćila da je komunikacija s landerom prekinuta nakon kratkog perioda, jer je u podne temperatura komunikacijske opreme bila veoma visoka. No, ipak je poslao fotografiju, koju je Jaxa objavila na X-u.

Sada se vrše pripreme za nastavak operacija kada dovoljno opadne temperatura opreme. Tokom prethodnog kratkog perioda rada, Slim je proučavao okolinu detaljno i poslao nove fotografije na Zemlju.

Jaxa se nada da će lander nastaviti raditi nakon što je preživio lunarnu noć.

Nakon slijetanja u januaru, Jaxa je postala tek peta nacionalna svemirska agencija koja je uspješno realizovana slijetanje na Mjesec. Prethodno su to učinili SAD, nekadašnji SSSR, Kina i Indija.

Jaxa je čestitala timu koji stoji iza američkog svemirskog landera Odysseus Moon, koji je također imao nezgodno slijetanje. Kompanija Intuitive Machines smatra da se robot prevrnuo na bok prilikom slijetanja, no čini se da je funkcionalan te da komunicira sa Zemljom. Njegove fotografije s površine Mjeseca još uvijek nisu objavljene.