Nauka
0

Japanski avioni od papira u svemiru

FENA
Japanski naučnici namjeravaju da sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) "lansiraju" avione od papira kako bi vidjeli hoće li stići do površine Zemlje. Aviončići su specijalnom hemijskom obradom postali otporni na vodu i toplotu.

Istraživači univerziteta u Tokiju testirali su ovih dana male letjelice od papira izlažući ih tokom 30 sekundi temperaturi od 250 stepeni Celzijusa i vjetrovima koji su dostizali čak i brzinu zvuka.

Ti su aviončići sasvim uspješno prošli testiranje tokom kojega su ostali neoštećeni, prenosi agencija Reuters.

Prema razvijenoj teoriji, avioni od papira lakši su od svemirskih brodova, što znači da bi mogli izbjeći strahovite sile trenja i toplotu kojima su izloženi svemirski brodovi na povratku u Zemljinu atmosferu.

"Avioni od papira su lagani, što znači da mogu usporiti kretanje kada je zrak rjeđi i postepeno se spuštati", rekao je profesor svemirskog inženjeringa Shinji Suzuki, koji se nada da će jednog dana taj metod biti upotrijebljen za svemirske letjelice bez posade.

Tim japanskih istraživača tražio je od jednoga japanskog astronauta da s ISS-a pusti jedan avion dug 20 centimetara napravljen od papira koji je specijalnom hemijskom obradom postao otporan na toplotu i vodu.

Avionu će biti potrebno nekoliko mjeseci da stigne na Zemlju, ali ne postoji nikakav način da se sazna gdje će se spustiti ako stigne do čvrstog tla, kazao je Suzuki.

"To je svemirska verzija poruke u boci. Bilo bi lijepo da je neko pronađe. Razmišljamo da na avionu napišemo poruku na više jezika koja će glasiti: Ako pronađete ovo, molimo vas da nas kontaktirate", kazao je on.

Vezani članci