Historijski poduhvat
0

Japanci zabilježili najoštriju fotografiju površine asteroida Ryugu

Klix.ba
Foto: JAXA
Foto: JAXA
Japanska svemirska agencija JAXA zabilježila je do sada najoštriju fotografiju asteroida Ryugu koja jasno prikazuje njegovu površinu prekrivenu kamenjem i stijenama.

Fotografiju je optički navigiranom kamerom snimila letjelica Hayabusa 2, 21. septembra oko 12 sati, s visine od oko 64 metra iznad asteroida.

Samo dvije minute nakon što je fotografija snimljena, Hayabusa 2 je ispustila dva mala rovera na površinu asteroida koji proteklih dana istražuju svemirsku stijenu.

Podsjećamo, ovo je bio historijski trenutak jer nijedna letjelica prije Hayabuse 2 nije uspjela stići do površine asteroida. Hayabusa 2 je putovala skoro četiri godine do svog odredišta, asteroida Ryugu koji se nalazi 300 miliona kilometara od Zemlje.

Foto: JAXA
Foto: JAXA

Ukoliko misija bude protekla prema planu, Japanci će 3. oktobra uz pomoć Hayabusa 2 na površinu asteroida postaviti i robota Mascot kojeg je razvila njemačka svemirska agencija DLR u saradnji s francuskom agencijom CNES.

Slično kao i roboti Rover 1A i Rover 1B, i Mascot će se kretati radije skakanjem, nego valjanjem, i to koristeći se niskom gravitacijom.

Naučnici vjeruju kako je asteroid Ryugu ostatak iz prvih dana solarnog sistema, tako da bi njegovo proučavanje moglo otkriti mnogo toga o porijeklu i evoluciji Zemlje.