{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanci uzgajaju povrće koje ne treba prati

S
9.6.2009. u 17:05
0
9
Japanci uzgajaju povrće koje ne treba prati
0
Japanci uzgajaju povrće koje ne treba prati
Japanski naučnici pronašli su novi način uzgoja povrća u sterilnim vrtovima, a svoje povrće već nazivaju 'hranom budućnosti'.
U posebno opremljenim prostorijama u koje ne dopire prljavština, insekti pa čak ni obični zrak, tim naučnika uzgaja zeleno, lisnato povrće koje, po njihovim riječima, nije potrebno ni prati prije upotrebe.

Nazvane 'biljnim tvornicama', u ovim izolovanim prostorijama za uzgoj salate, špinata i drugog lisnatog povrća, najviše se računa vodi o usklađivanju uslova za rast povrća. Omjer karbon dioksida, svjetlosti, navodnjavanja i temperature mora biti savršen 24 sata na dan da bi povrće imalo savršeno boju, kvalitetu i da bi raslo ravnomjerno.Svi zaposleni moraju biti odjeveni u sterilne unoforme, te nositi maske i gumene rukavice dok rukuju s alatom i beru povrće.

U uzgoju se ne koriste nikakvi pesticidi niti pojačivači rasta, tako da se ovo povrće može jesti neoprano. Ovaj projekat je u Japanu dobio veliku podršku vlade zbog velike zabrinutosti da je većina voća i povrća zagađena pesticidima.

Ovo povrće zasad kupuju najskuplji japanski restorani i veliki je hit u Japanu, a još nije poznato kad će se prva 'biljna tvornica' otvoriti u Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: