Stiže 'hrana budućnosti'
0

Japanci uzgajaju povrće koje ne treba prati

Sarajevo-x.com
Japanski naučnici pronašli su novi način uzgoja povrća u sterilnim vrtovima, a svoje povrće već nazivaju 'hranom budućnosti'.

U posebno opremljenim prostorijama u koje ne dopire prljavština, insekti pa čak ni obični zrak, tim naučnika uzgaja zeleno, lisnato povrće koje, po njihovim riječima, nije potrebno ni prati prije upotrebe.

Nazvane 'biljnim tvornicama', u ovim izolovanim prostorijama za uzgoj salate, špinata i drugog lisnatog povrća, najviše se računa vodi o usklađivanju uslova za rast povrća. Omjer karbon dioksida, svjetlosti, navodnjavanja i temperature mora biti savršen 24 sata na dan da bi povrće imalo savršeno boju, kvalitetu i da bi raslo ravnomjerno.

Svi zaposleni moraju biti odjeveni u sterilne unoforme, te nositi maske i gumene rukavice dok rukuju s alatom i beru povrće.

U uzgoju se ne koriste nikakvi pesticidi niti pojačivači rasta, tako da se ovo povrće može jesti neoprano. Ovaj projekat je u Japanu dobio veliku podršku vlade zbog velike zabrinutosti da je većina voća i povrća zagađena pesticidima.

Ovo povrće zasad kupuju najskuplji japanski restorani i veliki je hit u Japanu, a još nije poznato kad će se prva 'biljna tvornica' otvoriti u Evropi.