Nastavlja se misija
3

Japanci na asteroid Ryugu šalju još jedan lander

Klix.ba
Japanska svemirska agencija (Jaxa) danas će na površinu asteroida Ryugu poslati još jedan lander.

Radi se o njemačko-francuskom landeru Mascot koji će ispustiti letjelica Hayabusa 2. Mascot će analizirati površinu asteroida uključujući njegov mineralni sastav i mangnetno polje.

Letjelica Hayabusa 2 je do asteroida Ryugu stigla u junu ove godine nakon troipogodišnjeg putovanja. Jaxa je 21. septembra imala razloga za slavlje jer je uspješno na površinu asteroida spustila dva robota čiji je cilj da istraže površinu asteroida.

Sada je došao red na lander Mobile Asteroid Surface Scout (Mascot) koji su zajednički proizveli Njemački svemirski centar (DLR) i Francuska svemirska agencija (Cnes).

Hayabusa 2 se u utorak spustila bliže asteroidu te se sada nalazi na distanci od 56 metara, a sljedeća faza je odvajanje landera Mascot i njegovo spuštanje na površinu asteroida. Kontrola misije očekuje da će poskakivati prije nego se zaustavi, jer je gravitacija niska. Lander je težak 9,6 kg, a nakon slijetanja će početi svoju misiju istraživanja površine asteroida. Analizirat će mineralni sastav, temperaturu i magnetne karakteristike.

Letjelica Hayabusa 2 je lansirana iz centra Tanegashima u Japanu 3. decembra 2014. godine, a krajem oktobra će se spustiti na površinu asteroida kako bi prikupila uzorke tla i stijena. Jaxa planira aktivirati eksplozivno punjenje kako bi napravila krater na asteroidu i tako omogućila letjelici Hayabusa 2 da prikupi "svježe" uzorke.