{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izumljena umjetna koža osjetljiva na dodir

S
14.9.2010. u 15:23
0
0
Izumljena umjetna koža osjetljiva na dodir
0
Izumljena umjetna koža osjetljiva na dodir
Foto: Linda Cicero
Naučnik Ali Javey i njegove kolege sa univerziteta Berkley u SAD-u konstruisali su slojeve ispresijecanih nanometarskih žica preko kojih su prevukli gumeni materijal. Revolucionarni izum, nazvan umjetna koža, mogao bi se koristiti na robotima i prostetičnim udovima, javlja BBC.
Umjetna koža napravljena je od skupa malih senzora koji osjete pritisak i koji ga pretvaraju u električne signale. Količina električne struje koja prolazi kroz žice zavisi od količine pritiska koji se na njih vrši. Ako je pritisak veći, veći je i protok struje kroz žice.

Senzori su ugrađeni u elastični gumeni materijal. Ovaj materijal bi se mogao koristiti da se oblože umjetni udovi ili da se dizajniraju roboti koji mogu podići i držati lomljive predmete.

Javey i njegov tim demonstrirali su fleksibilnost i izdržljivost materijala razvlačeći ga i uvijajući u različite oblike.

"Umjetna koža" bi se mogla koristiti u poboljšavanju alata koji se koriste u neinvazivnim operacijama. Može se dodatno usavršavati, smanjujući razdaljinu senzora i tako pojačavati "osjećaj".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: