Pomoć paralizovanim osobama
0

Uskoro mikročipovi koji će misao pretvarati u pokret

Sarajevo-x.com
Paralizovane osobe bi uskoro mogle koristiti implantirane moždane trasmitere za upravljanje bioničkim udovima.

Britanski inženjeri razvijaju tehnologiju koja podrazumijeva male mikročipove koji bi primali nervne poruke, dekodirali signale i pretvarali misao u pokret.

Nadaju se da će za pet godina biti u mogućnosti pacijentima sa oštećenim kičmenim stubom ponuditi uređaje koji će im omogućiti da pomiču svoje ruke i noge po njihovoj volji, objavili su britanski mediji.

Povrede kičmenog stuba uzrokuju paralizu koja prekida vezu između mozga i udova.

Vođa ovog projekta, profesor Rodrigo Quian Quiroga sa Univerziteta u Leichesteru za magazin "The Engineer" kaže : "Čovjek može vidjeti predmet koji želi dohvatiti, može imati namjeru da dohvati predmet, mozak može poslati komandu ruci ali se signal izgubi u kičmenom stubu. Ako bi mogli dobiti signale iz tih neurona i interpretirati ih pomoću algoritama za dekodiranje, tada bi mogli staviti mehanički uređaj na paraliziranu ruku."

Profesor Quiroga kaže da je veliki dio tehnologije već dostupan. Naučnici su demonstrirali čipove za čitanje misli koji su implantirani u mozgove majmuna i koji mogu upravljati bioničkim rukama. Ipak treba napomenuti da ovi sistemi nisu pokretani bežičnom tehnologijom, nego je žica ubačena kroz otvor probušen na životinjskoj lobanji. Transmisija informacija bežičnim putem je mnogo teža.

Međutim, postoji ambicioznija ideja od ove, a to je da se uopće ne koriste mehanički uređaji, nego da se prekinute veze kičmenog stuba i udova poprave vještačkim vezama. Moždani čip bi onda slao signale implantiranim sitimulatorima u kičmenom stubu koji bi proizvodili impulse za kontrakciju mišića i pokretanje paralizovanih udova.

Naučnici kažu da je za sada mehanički sistem praktičniji za kratkoročnu upotrebu. Ovaj projekat je sponzoriran od britanske vlade i vrijedan je 1.200.000 eura.