|

Izum niškog pronalazača prkosi Newtonovom zakonu

Izum niškog pronalazača prkosi Newtonovom zakonu
1
S
SRNA
4.3.2012. u 15:58
66
komentara
1

dijeljenja
Izum niškog pronalazača prkosi Newtonovom zakonu Milija Stojanović
Profesor matematike iz Niša Milija Stojanović izumio je rotor sa samopodešavajućim lopaticama za koji tvrdi da prkosi Newtonovom zakonu o kretanju tijela i čijom primjenom bi se znatno uvećala proizvodnja struje u hidroelektranama.
Ovaj izum, koji je patentiran u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, može koristiti energiju riječnih tokova i vjetra minimalne brzine, brzine hoda čovjeka - javlja RTS. Kada bi se ugradio u hidroelektrane, tvrdi pronalazač, Srbija bi bez izgradnje novih elektrana mogla da izvozi struju.

"Rotor sa samopodešavajućim lopaticama, koje se mogu napraviti od platna ili aluminijuma, za proizvodnju struje mogu koristiti energiju rečnih tokova, morskih talasa i vetra minimalne brzine, brzine hoda čoveka", naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, samo primjenom tog pronalaska na hidrocentrali kapacitet proizvodnje bio bi povećan za 20 do 30 odsto, što znači da se uz minimalna ulaganja mogu zadovoljiti sve potrebe Srbije za električnom energijom. Milija je pokušao da sa niškom "Elektrodistribucijom" svoj izum primijeni na minielektrani u Sićevu, međutim, za tako nešto nisu dobijene sve potrebne dozvole, a nisu mogli da pronađu investitora.

Stojanovićev patent je u međuvremenu zainteresovao Amerikance tako da se može desiti da najprije bude ugrađen u američke vjetrogeneratore. Novi pronalazak, kaže niški profesor, pobija Newtonov zakon da se tijela ne mogu kretati suprotno sili djejstva. Bez obzira na to sa koje je strane iz fena Milija usmjeravao vazduh na lopatice helikoptera on se kretao isključivo naprijed.

Ukoliko, međutim, Stojanović zaista pobija Newtonov zakon onda je to, prema mišljenju mnogih stručnjaka za fiziku, vrijedno Nobelove nagrade.
Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...