Pravit će fotografije
36

Izraelski lander kruži oko Mjeseca, slijetanje naredne sedmice

Klix.ba
Mala izraelska robotska svemirska letjelica je ušla u orbitu Mjeseca te tako obavila izuzetno važan manevar kojim se pripremila za slijetanje na površinu naredne sedmice.

Lander nazvan Beresheet je proizvela izraleska kompanija SpaceIL koja njime i upravlja. Lansiran je 21. februara na vrhu Falcon 9 rakete koja ga je dostavila u širu orbitu Zemlje. Od tada je letjelica povremeno palila svoje motore i širila sovju orbitalnu putanju oko planete te se približavala Mjesecu. Dosad je lander prešao oko 5,5 miliona kilometara u svemiru te je kompletirao 12 ciklusa u orbiti. Također, napravio je nekoliko fotografija Zemlje i samog sebe tokom putovanja.

Sada će lander povremeno paliti svoje motore i spuštati se prema površini Mjeseca, a 11. aprila će sletjeti.

Dosad su samo supersile poput SAD-a, Rusije i Kine uspješno spuštale letjelice na Mjesec, a Beresheet je napravljen zahvaljujući uglavnom privatnim sredstvima. Time je imao ukupan budžet od 90 miliona dolara, a samo dva miliona je dala izraelska vlada. Ostatak novca dolazi od privatnih investitora.

Zadatak landera nakon slijetanja je da pravi fotografije površine Mjeseca, kao i selfie. On nosi naučne instrumente koji će izmjeriti magnetno polje na mjestu slijetanja poznatom kao Sea os Serenity koje navodno ima "magnetne anomalije". Plan je podijeliti ove informacije s NASA-om, a američka svemirska agencija je zazuvrat dala specijalni laserski deflektor zbog kojeg SpaceIL lakše otkriva lander u svemiru. NASA će pomoći SpaceIL-u i u komunikaciji s Beresheetom te potvrditi njegovo prisustvo na Mjesecu nakon slijetanja korištenjem svog Lunar Reconnaissance Orbitera.

Beresheet nosi i minijaturnu vremensku kapsulu, digitalni fajl koji sadrži detalje o letjelici i timu koji ju je proizveo. Organizacija Arch Foundation je pripremila prvu lunarnu bibiloteku, male diskove koji sadrže hiljade stranica teksta i fotografija uključujući stranice s Wikipedije, kao i knjige u PDF-u.