Nauka
0

Izgubljene egipatske piramide pronađene pomoću Google Eartha

Klix.ba
Gomile pijeska u egipatskoj pustinji, uočene pomoću Google Eartha, mogle bi kriti davno izgubljene piramide. Američka arheologinja Angela Micol zabilježila je u bazenu Nila dvije lokacije neobičnog oblika, međusobno udaljene 140 kilometara.

Micolino otkriće naišlo je na otpor drugih arheologa, ali su preliminarna istraživanja tla, pomoću antičkih mapa, ukazala kako bi lokacije zapravo mogle biti tačne. Micol je do otkrića došla u svom domu u Sjevernojk Karolini, kombinirajući fotografije sa Google Eartha već čitavu deceniju. Navela je i da su na ovim lokacijama već pronađene neobične pukotine i šupljine.

Lokacija se nalazi 20 kilometara udaljena od grada Abu Sidhuma, a uključuje i 200 metara širok trougaoni plato, koji je gotovo tri puta veći od Velike piramide u Gizi. Ukoliko se zaista radi o izgubljenoj piramidi, to bi mogla biti najveća piramida ikada otkrivena. Micol je otkrila i kako su ove formacije obilježene kao piramide na brojnim antičkim mapama.

Njeno otkriće našlo se na udaru kritike brojnih arheoloških i geoloških autoriteta koji ne vjeruju da bi alat poput Google Eartha mogao dovesti do pravog otkrića. Neobične gomile pijeska oni su otpisali kao anomalije ili vjetrom nanesene formacije, uobičajene za pustinju.

"Nakon što se sve smirilo, kontaktirao me par iz Egipta, koji je tvrdio da ima važne historijske reference za obje lokacije", rekla je Micol.

Kolekcionari mapa, Medhat Kamal El-Kady, nekadašnji ambasador Sultanata Oman, i njegova supruga Haidy Farouk Abdel-Hamid, bivša savjetnica egipatskog predsjedništva, naveli su kako su ove formacije označene kao piramide na više njihovih antičkih dokumenata i mapa. Za Discovery News su naveli kako posjeduju 34 mape i 12 dokumenata koje su napisali naučnici i zvaničnici, a koje podržavaju Micoline tvrdnje.

Arheolozi su identificirali i drugu grupu mogućih izgubljenih piramida u blizini oaze Fayum Oasis, a identificirane su tri mape koje ukazuju na to da četiri gomile pijeska kriju antička blaga. Jednu od mapa nacrtao je inžinjer Napoleona Bonaparte.

Mohamed Aly Soliman, koji je vodio preliminarna istraživanja na lokaciji u blizini Abu Sidhum, navodi kako Su gomile pijeska napravljene od različitih slojeva, koji ne pripadaju okolišu, što ukazuje da su Egipćani vjerovatno namjerno htjeli da sakriju građevine. Lokalno stanovništvo vjeruje da gomile kriju antičke tajne. Prilikom kopanja na jednoj od gomila došli su do čvrstog kamena, za koji vjeruju da je granit.

"Ono što nas je uvjerilo da gomile kriju piramide je posebni metal detektor koji smo koristili", rekao je Soliman i dodao kako je detektor otkrio podzemni tunel koji ide ka sjeveru na obje gomile. Većina poznatih egipatskih piramida ima ulaz okrenut ka sjeveru.

Micol navodi kako egipatski tim misli da je uspio identificirati i hram te niz grobnica. Kako bi finansirala istraživanje obje lokacije, Micol je pokrenula Fondaciju satelitske arheologije te kampanju prikupljanja novca. Nada se da će otputovati u Egipat sa timom američkih naučnika kako bi dokazala svoju teoriju.

Ovo nije prvo arheološko otkriće nastalo zahvaljujući Google Earthu. U maju, prije dvije godine, američka egiptologinja Sarah Parcak identificirala je 17 izgubljenih piramida. Micol je ovaj alat koristila i kako bi otkrila mogući podvodni grad kod poluotoka Yucatan u Meksiku.