Nauka
75

Ispod hrama Maja u Meksiku otkriven drevni vodovod

FENA
(Foto: EPA)
Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su u utorak naučnici.

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz sedmog stoljeća u Palenqueu u saveznoj državi Chiapas, koji je na Listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, rekao je voditelj iskopavanja Arnaldo Gonzalez Cruz.

Komplikovani vodovodni sistem povezivao je kralja K'inicha Janaahb'a Pakala, vladara Palenquea, i majanskog boga vode Chaaca, pojasnio je Gonzalez.

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, utjelovljen u otkrivenim kanalima, kaže.

Smješten u državi Chiapas na jugu Meksika, drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja. Arheolozi su to mjesto počeli radarom istraživati 2012., misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji.

"Odlučili smo to detaljnije analizirati i otkrili da se radi o složenom sistemu kanala ukopanih u stijenu, tačno ispod grobne komore", rekao je Pedro Sanchez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i povijest.