Francuski ginekolog tvrdi
0

Ishrana majke određuje spol djeteta

SRNA
Spol djeteta zavisi od ishrane majke - tvrde naučnici! Naime, francuski ginekolog Pape smatra da mliječni proizvodi i manje soli dovode do rađanja djevojčica, a slano i slatko sa većom vjerovatnoćom garanatuje dječaka.

Sve više ljekara smatra da je moguće izabrati pol djeteta konzumiranjem određenih namirnica, objavili su francuski mediji.

Modifikacija načina ishrane majke bi, prema mišljenju dr. Pape, ginekologa-akušera iz porodilišta "Por-royal" u Parizu, mogla da utiče na spol novorođenčeta.

Pape savjetuje konzumiranje mliječnih proizvoda i izbjegavanje namirnica bogatih solju i kalijumom ukoliko se želi djevojčica, a konzumiranje namirnica bogatih solju i izbjegavanje mliječnih proizvoda i slatkiša ukoliko se priželjkuje rođenje dječaka.

Jedno britansko istraživanje objavljeno lane u "Časopisu Londonske kraljevske akademije" pokazalo je da ishrana bogata kalorijama u trenutku začeća, kao i konzumiranje žitarica za doručak, povećava šanse za rođenje dječaka, a hipokalorijska ishrana (ishrana smanjene kalorijske vrijednosti) za rođenje djevojčice.

Naučnici, ipak, upozoravaju da se prije nego što se počne bilo koji način ishrane obavezno konsultuje ljekar, jer nije bezazleno da, na primjer, osoba koja pati od povišenog krvnog pritiska konzumira veoma slanu hranu.