Nauka
159

Iranski naučnik tvrdi da je izumio vremensku mašinu koja predviđa budućnost

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski naučnik Ali Razeghi tvrdi da je izumio vremensku mašinu koja korisniku omogućava da sa 98-postotnom sigurnošću predvidi budućnost.

On kaže da njegov uređaj može dati detaljan uvid u to šta će se desiti u životu nekog pojedinca do osam godina u budućnosti, a sve na osnovu dodira.

Razeghi tvrdi da uređaj može koristiti i Vladi Irana, koja pomoću njega može predvidjeti vojne sukobe i fluktuacije kursa stranih valuta i cijena nafte. Uređaj je veličine laptopa i koristi složeni skup algoritama, a naučniku je za izum trebalo deset godina.

"Vlada koja može vidjeti šta će se dešavati u narednih pet godina će se moći pripremiti za izazove koji je mogu destabilizirati. Stoga očekujem da ovaj izum zaživi među državnicima, ali i pojedincima i da dođe do njegove masovne proizvodnje", kazao je Razeghi za Iranski državnu agenciju Fars, prenosi Daily Mail.

Naučnik je naišao na veliki broj kritika svojih sunarodnjaka, koji ga optužuju da se pokušava igrati Boga.

"Ovaj projekt nije protiv naših vjerskih uvjerenja. Amerikanci troše milione dolara pokušavajući napraviti sličan izum, a ja sam uspio za djelić te svote", rekao je Razeghi.

Iran još uvijek ne planira lansirati prototip vremenske mašine jer se plaši da bi Kinezi mogli ukrasti ideju i početi masovnu proizvodnju.