{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Superkompjuter Roadrunner ugašen ovog vikenda

31.3.2013. u 14:28
10
14
Superkompjuter Roadrunner ugašen ovog vikenda
10
Superkompjuter Roadrunner ugašen ovog vikenda
Superkompjuter koji nekada bio najbrži na svijetu i prvi koji je radio milion milijardi kalkulacija u sekundi bit će stavljen van pogona.
Roadrunner je pet godina testirao pouzdanost i sigurnost zaliha američkog nuklearnog oružja u Nacionalnoj laboratoriji u Los Alamosu, nuklearnom postorjenju u New Mexicu gdje su pravljene atomske bombe 1940-ih godina.

"Roadrunner je bio pionirska ideja. Sve nas je natjerao na razmišljanje o novim načinima kako napraviti i koristiti superkompjuter. Specijalizirani procesori su uključeni u nove načine i nove sisteme i sada se koriste na nove načine. Naša demonstracija sa Roadrunnerom je izazvala pažnju cijelog svijeta", rekao je Gary Grider viši šef laboratorije.

Roadrunner je kombinacija dva različita procesora i bio je unikatan kada je pokrenut 2008. godine.

Dizajniran je da izvodi najbrže kalkulacije i korišten je u svrhu razumijevanja rada nuklearnog oružja. Također, pomagao je naučnicima da izrade mapu univerzuma i da posmatraju kako se virusi šire.

Ali njegovo održavanje i rad su skupi, a zamijenili su ga novi kompjuteri koji imaju veću energiju, lakše se koriste i imaju veću memoriju.

Iako je ugašen ovog vikenda to nije potpuni kraj Roadrunnera.

Prije nego bude razmontiran istraživači će imati mjesec dana da urade eksperimente koji će im pomoći u izgradnji budućih superkompjutera.

"Postoje stvari koje nikada nismo mogli dok se Roadruner nosio sa produkcijskim problemima. Čak i u smrti pokušavamo učiti od njega", rekao je Grider.

Pretpostavlja se da će superkompjuteri koji će biti napravljeni između 2020. i 2030. godine moći izvoditi jedan kvintilion kalkulacija po sekundi, što 1.000 puta brže od Roadrunnera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: